'Geen woning, geen opening': studenten protesteren bij aanvang nieuw Academisch Jaar

'Geen woning, geen opening'. Met die tekst protesteren verschillende studentenorganisaties bij de Martinitoren, even voor de opening van het nieuw Academisch Jaar.

Onder andere fractievoorzitters van DAG in de Universiteitsraad en ROOD, de jongerenafdeling van SP, doen mee aan het protest, waarbij de ingang van de Martinitoren een minuut of twee wordt geblokkeerd. Ze richten zich tot de genodigde RUG-bestuurders, verenigingen en (oud-)academici.

'Uw feest vandaag is geen feest voor internationaal studenten zonder woonruimte. Een voorwaarde om te studeren is een dak boven je hoofd. Dit gegeven maakt dat u medeverantwoordelijk bent voor de huisvestingsproblemen in Groningen.'

'Wij eisen uw maximale inspanning om tot een snelle oplossing te komen van dit probleem. Maak van deze huisvestingscrisis geen tweede Yantai', luidt de volledige toespraak. Stadsblog Sikkom filmde de actie live:

Gedwongen tijdelijk onderdak

De organisaties laten zo hun stem horen over het kamertekort in de stad dat vooral voor internationale studenten speelt. Studenten komen zo moeilijk aan woonruimte in de stad, dat ze (moeten) uitwijken naar tijdelijke opvang zoals een hotelboot voor 1300 euro per maand, of een tentenkamp op het Zernike-terrein. Die opties worden na commotie nu goedkoper of gratis aangeboden door de RUG en de Hanzehogeschool.

'Het was vroeger ook zo'

Weinig genodigden geven een reactie voor de camera van Sikkom. Twee oudgediende hoogleraren doen dat wel. 'De RUG heeft nu gratis onderdak aangeboden aan studenten, dat hebben ze goed gedaan. De universiteit is niet verantwoordelijk voor de huisvesting van studenten.'

Een collega van hem vult aan: 'Het was in mijn tijd in 1951 ook zo, en toen waren er heel wat minder studenten.'

Kijk ook:

Noord Vandaag op 30 augustus: Hoe welkom zijn studenten in Groningen met dit kamertekort?

Lees ook:

- Alles over studenten en woningproblemen
- 'Kamertekort? Er is woonruimte zat in de provincie'
- 'Koppel studenten bij inschrijving al direct aan een kamer'
- Studenten in tentenkampen: 'Het is antireclame voor Groningen'

Deel dit artikel:

Recent nieuws