Stadjer krijgt zijn 'met Bitcoin verdiende' 94.000 euro terug

De visualisatie van de geheel digitale Bitcoin munt
De visualisatie van de geheel digitale Bitcoin munt © Pexels
De 35-jarige Groninger, bij wie de politie in april ruim 94.000 euro in beslag heeft genomen, krijgt zijn geld terug. De rechter spreekt hem vrij van witwassen.
Het Openbaar Ministerie (OM) ging er vanuit dat de man het geld, dat onder meer verstopt was in een brandblusser, had verdiend met criminele praktijken. De rechtbank vindt dat niet te bewijzen.

Bitcoins

Zelf zei de man tijdens de rechtszaak twee weken geleden dat hij het geld had verdiend met de handel in Bitcoins. Een vriend van hem had een paar jaar terug voor 5000 euro zes voor hem gekocht. Begin dit jaar verkocht hij ze voor ruim 94.000 euro. Dat geld bracht de vriend contant bij hem.

'Kan best kloppen'

De vriend bevestigde dat verhaal bij de politie. Volgens de rechtbank kan hun verhaal wel kloppen en is er te weinig bewijs voor witwassen.
De Groninger is wel veroordeeld tot acht maanden celstraf voor drugs- en wapenbezit, tien maanden minder dan het OM had geëist

Vakantiepark

Op 6 april deed een arrestatieteam van de politie een inval in een huisje op een vakantiepark in Nieuwediep bij Pekela, waar de man tijdelijk woonde. Volgens een tipgever had de man onder meer een vuurwapen. Daarom kwam de politie meteen in actie.

Semiautomatisch wapen

In het vakantiehuisje werden, behalve het geld, ook drugs en een semiautomatisch wapen gevonden. De Groninger zei wel dat de spullen van vrienden waren die ze bij hem hadden laten liggen.