Slaat de privacywet door op scholen? Oproep!

Een klas met leerlingen geblurd, vanwege de privacy
Een klas met leerlingen geblurd, vanwege de privacy © ANP
Op een middelbare school in Assen wordt leerlingen verboden om een WhatsApp-groep aan te maken met en voor klasgenoten. De reden? De privacywet.
De school in kwestie denkt zo de privacy van de leerlingen - die gewoon bij elkaar in de klas zitten en elkaar dus leren kennen - te beschermen.
Het is een van de vele voorbeelden van privacymaatregelen die lagere en middelbare scholen nemen sinds de handhaving van de AVG-privacywet op 25 mei. Zo worden er bijvoorbeeld ook geen namenlijsten van geslaagde leerlingen meer in de krant gepubliceerd.
Een ander voorbeeld is dat ouders nu voortaan expliciet moeten aangeven dat er foto's van hun kroost op internet mogen worden gezet en gedeeld. Het gevolg is dat er door scholen soms geen enkele foto meer kan worden geplaatst, omdat er altijd wel meerdere leerlingen op een foto staan.

Oproep: deel bijzondere en onwerkbare situaties

Het nieuwe schoolseizoen is net van start gegaan en scholen wijzen hun leerlingen nu bij aanvang van het jaar op de nieuwe privacyregels.
Welke regels zijn van kracht op de school van je kinderen of je eigen school? Kom je bijzondere dingen tegen als ouder, leerling, docent of student? Zijn bepaalde zaken onwerkbaar geworden? Te ver doorgeschoten?

We horen het graag! Tip de redactie op