Dak stadhuis wordt niet verhoogd

Het dak van het stadhuis in Groningen gaat toch niet de lucht in. Dat blijkt uit de laatste ontwerpen voor het monumentale gebouw.
Het stadhuis ondergaat volgend jaar een renovatie en verbouwing. Dat is onder meer nodig omdat vanwege de herindeling met Haren en Ten Boer de raadszaal te klein wordt. De gemeenteraad gaat van 39 naar 45 leden. Ook wil de gemeente het stadhuis verduurzamen.

Dakopbouw op derde verdieping

De gemeenteraad koos er vorig jaar voor de raadszaal naar de derde verdieping te verplaatsen.
In de eerste plannen werd daarvoor het dak omhoog getild. Dat zou ook van buiten zichtbaar zijn. Daar komen de ontwerpers nu van terug.

Origineel ontwerp niet aangetast

Reden is dat de gevels van het gebouw er grotendeels nog uitzien als bij de bouw. 
In het voorlopig raadsvoorstel staat: 'De gevels representeren nog grotendeels het originele gebouw naar ontwerp van Husley. Vanuit dit bijzondere gegeven, van een onaangetast gebouw, waren partijen het er over eens dat wijziging van het silhouet met een zichtbare dakopbouw niet nodig en bovendien niet wenselijk is.'

Opknapbeurt

In de plannen blijft de trouwzaal op de huidige plek. Wel komt er meer ruimte op de begane grond doordat de raadszaal daar verdwijnt. Achter de hoofdingang op de eerste verdieping ontstaat een nieuwe zaal voor vergaderingen, bijeenkomsten en bijvoorbeeld prijsuitreikingen. De buitenkant van het stadhuis wordt helemaal gerenoveerd; zo wordt het natuursteen gereinigd en worden de houten geveldelen geverfd.

Bijna twee jaar

De verbouwing begint in de zomer van 2019 en moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn. In de tussentijd zullen de meeste gemeenteraadsvergaderingen op het provinciehuis worden gehouden.
Ambtenaren en collegeleden zouden in verschillende gebouwen gaan werken, maar de gemeente heeft nu een pand gevonden waarin iedereen past: de oude muziekschool aan de Radesingel.

Te duur

Nu al is duidelijk dat de beschikbare 15,5 miljoen niet voldoende zijn. De bouwkosten nemen de komende jaren alleen maar verder toe. De gemeente heeft er nog geen oplossing voor. Uiteindelijk moet er of geld bij of moet het ontwerp worden bijgesteld.