Veelpleger moet twee jaar naar inrichting voor acht inbraken

© Jos Schuurman/FPS
Een 32-jarige Stadjer moet twee jaar naar een kliniek voor draaideurcriminelen (ISD). De man pleegde in februari acht inbraken in de stad Groningen.
De man maakte onder meer geld, telefoons, bankpassen en een laptop buit bij de GGZ, de Rijksuniversiteit Groningen en het Prins Claus Conservatorium. Verder brak hij in bij woningen en een school.

Wilde achtervolging

De zaak kwam aan het rollen toen de Stadjer op 13 februari na een wilde achtervolging door Assen werd aangehouden. De man scheurde met hoge snelheden door de Drentse hoofdstad. De politie kon hem klemrijden bij het TT-circuit.
Niet alleen bleek zijn auto gestolen te zijn, ook lagen er allemaal gestolen spullen in: de buit van de inbraken die hij een paar dagen eerder pleegde. De meeste diefstallen heeft de man bekend.  

Inrijden op politieauto

Het Openbaar Ministerie, dat twee weken terug drie jaar cel eiste, verdacht de man ook van het inrijden op een politieauto met daarin twee agenten. De man botste bij het TT-circuit op een van de politiewagens die hem achtervolgde.
Volgens het OM deed hij dat bewust en was het een poging tot zware mishandeling van de agenten.

Te weinig bewijs

De rechtbank vindt dat daarvoor te weinig bewijs is. Ze ziet de botsing als een samenloop van omstandigheden. De politie probeerde hem namelijk intussen ook zachtjes aan te rijden om hem tot stoppen te dwingen. Bovendien reed de man tijdens de botsing niet hard meer.
De rechtbank vindt vanwege het strafblad en de verslavingsproblemen van de man de veelplegersstraf passender dan een gewone celstraf met daarna behandeling. Bij ISD (Inrichting Stelselmatige Daders) wordt een veelpleger tijdens zijn straf intensief behandeld.

Schadevergoeding

De man moet bovendien zo'n 8.000 euro schadevergoeding betalen aan slachtoffers van de inbraken.