Noord Vandaag: 'Dit snijdt de mensen in de ziel, dat vind ik schandalig'

Het geduld van menig Groninger was al een tijdje op als het om de schadeafhandeling van aardbevingen gaat. Maar nu bekend is dat een lijst met onveilige woningen wordt tegengewerkt door invloed van de NAM, kan er helemaal geen goed woord meer vanaf.
In dit artikel zetten we de leukste en belangrijkste fragmenten uit Noord Vandaag op een rij. Noord Vandaag wordt elke doordeweekse dag uitgezonden vanaf 18.00 uur op TV Noord.

1) Wachten op de lijst der lijsten

Het opstellen van een lijst met huizen lijkt bijna nog meer op een gokspel in een casino dan serieus maatwerk. Dus wordt minister Eric Wiebes opnieuw op het matje geroepen. Verslaggever Sven Jach legt uit waardoor de vertraging precies ontstaat. Live vanuit Den Haag trekt SP-Kamerlid Sandra Beckerman intussen fel van leer.

2) Mensonterend

Onze mitproater Marien Grashoff, predikant in het dagelijks leven, kent de problematiek die bevingsgedupeerden dagelijks meemaken.
'Mensen worden in hun mens-zijn aangetast. Als je compleet wordt genegeerd, wie ben je dan nog? Dit snijdt de mensen in hun ziel, ik vind dat schandalig.'

3) 'Ik ben op dit moment alles kwijt'

Twee woningen in Roden zijn plotseling verzakt en hierdoor onbewoonbaar. Johnny de Jonge is één van de slachtoffers en kan hierdoor anderhalf jaar niet thuis wonen.

4) Studentenprotest op de trap

Studenten houden massaal de trappen van het Academiegebouw bezet. Dat doen ze uit onvrede over de behandeling van internationale studenten, die erg moeilijk aan woonruimte kunnen komen.

5) 'Dit is voor mij schepping'

De Carel Coenraadpolder is de schierste stee van mitproater Marien Grashoff. Een plek om de ruimte op te snuiven, vindt hij.