Anti-herindelingspartij Gezond Verstand Haren wil fuseren met stadse partij

Wethouder Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren) trad af
Wethouder Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren) trad af © Archief RTV Noord
Gezond Verstand Haren wil opgaan in de Groninger partij Stad en Ommeland, de voormalige Stadspartij. Dat hebben de leden donderdagavond besloten tijdens een ledenvergadering.
Gezond Verstand Haren stapte vorig jaar uit het college van B&W omdat ze vonden dat de overige collegepartijen te veel aanstuurden op een herindeling met Groningen. De partij liet daarom haar eigen wethouder Mariska Sloot aftreden. Gezond Verstand Haren bleef na het aftreden tot de allerlaatste snik strijden voor een zelfstandig Haren.

Harense belangen

Fractievoorzitter Meinard Wolters snapt dat dit besluit wellicht tot verbaasde reacties kan leiden. 'Maar dit besluit is goed uit te leggen', laat Wolters weten. 'Wij voelen ons de komende jaren verplicht om de nieuwe gemeente Groningen scherp te controleren. Wij willen er scherp op toezien dat de Harense belangen voor het voetlicht worden gebracht. Die moeten niet worden weg geschoffeld.'
Wolters sluit niet uit dat de huidige raadsleden een plek op de kandidatenlijst van Stad en Ommeland krijgen. 'Ik kan natuurlijk niet namens andere mensen spreken, maar als mij gevraagd wordt om een zetel in te nemen in Groningen ben ik daartoe bereid.'

Fusie binnenkort beklonken

Stad en Ommeland heeft laten weten positief tegenover een fusie te staan. Volgens de voorzitter van de partij passen ze goed bij elkaar. Gezond Verstand Haren en Stad en Ommeland gaan binnenkort met elkaar in gesprek om de fusie rond te maken.
Stad en Ommeland was voorheen de Stadspartij. De naam werd gewijzigd nadat eerder dit jaar het lokale Algemeen Belang Ten Boer al opging in de partij.