RUG en studenten maken afspraken: bezettingsactie voorbij (update)

De bezettingsactie door studenten van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is voorbij. Donderdag, net voor middernacht, kwamen de eerste studenten die nog in het pand zaten naar buiten.
De RUG laat weten dat 'na een intensief en constructief gesprek met de studenten een gezamenlijke oplossing is bereikt', die vooral gericht is op de lange termijn.

Vier eisen

Met de - gedeeltelijke - bezetting van het Academiegebouw voerden de studenten actie voor een betere huisvesting voor internationale studenten. Zij hebben nu erg veel moeite om woonruimte te vinden. 
De actievoerders hadden de universiteit vier eisen gesteld: maak alle noodhuisvesting gratis, de universiteit verkleint zijn groeiambitie, maak van lege kantoren studentenkamers en de universiteit moet zich publiekelijk uitspreken tegen het groei-georiënteerde financieringsmodel in het hoger onderwijs.

Convenant

Afgesproken is nu dat er een convenant studentenhuisvesting van de gemeente met alle betrokken partijen (huisvesting, investeerders, instellingen) komt.
Ook gaat er een signaal naar de minister over het huidige bekostigingsmodel. De RUG zal zich in een publiek statement afzetten tegen 'de perverse prikkel in het financieringsmodel die haar in een race-the-bottom dwingt met andere universiteiten om meer en meer studenten aan te trekken', zo staat in de verklaring die RUG-bestuurder Jan de Jeu heeft ondertekend.
De RUG benadrukt bovendien dat ze niet groter wil groeien.

Gratis onderdak aan Metaallaan

Voor studenten die nu in tenten op het ACLO-terrein zijn ondergebracht, wordt een gratis alternatief onderdak aangeboden aan de Metaallaan in de stad-Groninger wijk Vinkhuizen.

'Dit is een overwinning'

De actievoerende studenten zien de toezeggingen van de RUG als een overwinning. 'Al lange tijd proberen we de universiteit op te roepen haar verantwoordelijkheid te nemen', vertelt Teun Schoutens van studentenorganisatie DAG.
'Dat hebben we via de U-raad, via de media gedaan. Maar de universiteit had al die tijd zoiets van: dit is onze verantwoordelijkheid niet, praat met de gemeente. Maar de universiteit heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid. Met zo'n actie hebben we geprobeerd dit te forceren en dat lijkt gelukt.'

'Maagdenhuis'

In het begin was het een moeizaam overleg, vertelt Schoutens, 'maar naarmate de avond vorderde en ze wilden ons het gebouw uit hebben, begonnen we meer leverage te krijgen'.
Hij vervolgt: 'Rond 21.00 uur viel het woord 'Maagdenhuis' een paar keer. Het was heel duidelijk dat de universiteit niet zo'n situatie wilde creëren. Niet dat we het zo uit de hand wilden laten lopen hoor, maar ze wilden niet dat wij hier gingen overnachten. Dus dat heeft wel meegeholpen om de toezeggingen te krijgen.'