De politie komt volgend weekend alleen bij echte nood (update)

De politie voert actie voor een betere cao
De politie voert actie voor een betere cao © Jos Schuurman/FPS
Groningers die volgend weekend de politie nodig hebben, moeten er rekening mee houden dat de agenten niet komen.
De vakbonden hebben politieagenten opgeroepen om vanaf volgende week vrijdag alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen.

Cao-conflict

Die oproep is gedaan als actie in het slepende cao-conflict dat de bonden met de korpsleiding en de minister van Justitie en Veiligheid hebben. De bonden spreken van 'de heftigste actie ooit'.

Wanneer is de actie?

De actie moet vanaf 14 september 18.00 uur tot 16 september één minuut voor middernacht lopen. Met allerlei acties de afgelopen weken probeert de politie betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

'Ultieme stap'

'Dit zal grote consequenties hebben voor bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en festivals', aldus politievakbond ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Er is bewust gekozen voor het weekend vóór Prinsjesdag. Dit is volgens de bonden de 'ultieme stap'.

'Onhoudbare situatie'

'De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft', aldus de bonden.

Waar komt de politie wél voor?

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar navolging aan geven.
In de meldkamers wordt een schifting gemaakt: geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn spoedeisend. Maar voor bijvoorbeeld overlastmeldingen, burenruzies en soortgelijke zaken rukt de politie niet uit.