Bakstenen vallen uit gevel: bij 111 woningen in Hoogezand snel maatregelen nodig

Bij 111 huur- en koopwoningen aan de Schaepmanstraat en Dreeslaan in Hoogezand worden de komende dagen steigerdoeken gespannen omdat er volgens de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade sprake is van een 'acuut onveilige situatie'.

Afgelopen zondag raakten bij twee woningen aan de Schaepmanstraat stenen los uit een zogenaamde penant, een soort tussenmuurtje in de gevel tussen twee huizen.

Kapot geschrokken

Volgens bewoners is daarbij een hele rij bakstenen naar beneden gevallen. 'We zijn ons kapot geschrokken', aldus een bewoner. Bij één van hen gingen de gevelstenen zelfs dwars door een overkapping in de tuin.

Woningcorporatie Lefier, de eigenaar van de huurwoningen, heeft meteen na het incident de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen ingeschakeld. 'We vermoeden dat de problemen zijn ontstaan in 2015, toen er in het gebied een hele reeks aardbevingen was', zegt Lefier-bestuurder Lex de Boer.

De Tijdelijke Commissie stelt dat de onveilige situatie inderdaad het gevolg kan zijn van de gaswinning. Nader onderzoek moet dat de komende weken uitwijzen.

Kan ook elders gebeuren

Bij een nadere inspectie donderdag bleek dat er mogelijk ook gevelstenen naar beneden kunnen komen bij soortgelijke woningen aan de Schaepmanstraat en Dreeslaan.

Bewoners beamen dit: bij meerdere woningen is te zien dat de penanten naar voren hellen en dat de bakstenen alleen tegengehouden lijken te worden door de regenpijpen.

De Boer van Lefier zegt hierover niet eerder meldingen ontvangen te hebben. 'Al hoorde ik dat er bij de Tijdelijke Commissie wel één of twee meldingen zijn binnengekomen (van woningeigenaren, red.). Maar die hebben ons nooit bereikt.' Ook bij eigen controles heeft Lefier het probleem met de naar voren hellende tussenmuurtjes nooit waargenomen, stelt De Boer.

111 woningen

In totaal gaat het om 111 woningen waar de problemen zich kunnen voordoen: 61 huurwoningen van Lefier en vijftig koophuizen, die in het verleden door Lefier zijn verkocht aan particulieren.

De Tijdelijke Commissie oordeelt dat alle tussenmuren bij deze woningen moeten worden veiliggesteld. Het risico op vallend puin wordt voorlopig opgelost door de penanten af te timmeren en steigerdoeken te spannen.

De betrokken instanties benadrukken dat mensen er gewoon kunnen blijven wonen. 'Bouwkundig is er niets mis. De penanten zijn slechts ornamenten, die los staan van de constructie', aldus De Boer.

Steigerdoeken

Vrijdag zijn de eerste steigerdoeken opgehangen bij vijf woningen aan de Schaepmanstraat. Vanaf maandag worden ook doeken gespannen bij de overige koop- en huurwoningen.

Alle huiseigenaren en huurders worden dit weekend benaderd met de vraag of ze hiervoor toestemming geven. 'Zaterdag lopen er mensen rond in de wijk bij wie bewoners met vragen terecht kunnen', zegt De Boer.

Plan voor vervanging

Voor een echte oplossing moet nog een plan worden gemaakt. De Tijdelijke Commissie, Lefier en de gemeente Midden-Groningen verwachten dat dit binnen enkele weken - voor 1 oktober - klaar is.

De Boer: 'We willen het probleem voor de hele wijk definitief oplossen. We hopen dat iedereen mee wil doen. Maar we beseffen dat dit soms wat lastig is, want die penanten zitten natuurlijk precies op de woningscheiding.'

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws