Bietencampagne weer van start: 'Maar door de droogte zal de opbrengst achterblijven'

Vrachtwagens rijden weer af en aan in Hoogkerk
Vrachtwagens rijden weer af en aan in Hoogkerk © Dennis Venema
Sinds dinsdagmorgen worden er weer suikerbieten naar de Suiker Unie in Hoogkerk gebracht. De bietencampagne is begonnen en zal naar verwachting tot medio januari volgend jaar duren.
Zes dagen in de week rijden de vrachtwagens af en aan. Twaalfhonderd vrachtwagenbewegingen per dag moeten ervoor zorgen dat er voldoende suikerbieten zijn om de fabriek zeven dagen per week draaiende te houden.

Lossen in twaalf minuten

'Een hele logistieke organisatie, waarvan de voorbereiding al in juni is begonnen', vertelt manager Teun van der Weg van Suiker Unie Hoogkerk. 'Een vrachtwagen met bieten lost zijn vracht in tien tot twaalf minuten en gaat daarna weer op pad om een volgende lading te halen.'

130 dagen

De opbrengst van dit jaar blijft naar alle waarschijnlijkheid achter bij de opbrengst van de vorige campagne. Toen werd er 600 miljoen kilo suiker geproduceerd. Van der Weg:
'Toen hadden we een heel goed jaar, met een lange campagne van 152 dagen. Dat gaan we dit jaar denk ik niet redden. Door de droogte zal de totale opbrengst achterblijven en ik denk dat we deze keer op een campagne van 130 dagen blijven steken. Vorig jaar zat bovendien alles mee.'

Last van de droogte

De beste bieten komen van de kleigronden, zoals in Oost-Groningen en de kop van Flevoland. 'Maar die gebieden hebben ook last gehad van de droogte. Een biet kan zich lang redden, maar als het water op is, houdt het op', stelt Van der Weg.