Definitief: kunstgrasvelden voortaan 'rubbervrij'

De gemeente Groningen gaat voortaan kunstgrasvelden aanleggen zonder rubberkorrels.
De gemeente Groningen gaat voortaan kunstgrasvelden aanleggen zonder rubberkorrels. © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat toekomstige kunstgrasvelden aanleggen zonder gebruik te maken van rubberkorrels.
Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toonde deze zomer aan dat het zogenoemde rubbergranulaat schadelijk is voor mens en milieu. Stoffen kunnen uit de korrels lekken en zo in de bodem en sloten terecht komen. Uit eigen onderzoek van de gemeente bleek verder dat het drainagewater van het kunstgrasveld op sportpark Coendersborg sterk is verontreinigd door het rubber.

Nieuwe kunstgrasvelden

Volgend jaar komen er daarom zeven nieuwe kunstgrasvelden zonder rubberen korrels. Het gaat om velden op de sportcomplexen Coendersborg en Kardinge en velden van de voetbalclubs Velocitas, SC Stadspark, HFC '15 en FC Lewenborg (twee velden). De velden krijgen helemaal geen 'infill'-materiaal meer, zoals rubber, plastic of kurk. Volgens wethouder Paul de Rook is het een vrij nieuwe technologie die al is goedgekeurd door de KNVB.

Opruimen

De gemeente gaat op de betreffende sportparken de rubberen korrels opruimen die in de omgeving terecht zijn gekomen; bij Coendersborg moet er ook worden gesaneerd. De totale operatie kost vijf miljoen euro, dat is ruim anderhalf miljoen meer dan wanneer er wel rubberen korrels zouden worden gebruikt. De gemeente kan dit betalen door een BTW-meevaller.

Halt

Het stadsbestuur riep eerder de aanleg van nieuwe velden een halt toe, om te voorkomen dat er nieuwe velden zouden worden aangelegd, die vervolgens zouden moeten worden aangepast. Nu is gebleken dat de korrels inderdaad schadelijk zijn, komen er definitief geen kunstgrasvelden met rubberkorrels bij.