Ook UMCG laat robot 'helpen' bij operatie

De robotarmen voeren de operatie uit.
De robotarmen voeren de operatie uit. © UMCG
Het UMCG heeft voor het eerst kankerpatiënten geopereerd met hulp van een robot. Het is de bedoeling dat dat vaker gaat gebeuren, aldus het ziekenhuis.
Het ging onder andere om een 'complexe operatie', waarbij bij een patiënt een deel van een alvleesklier en een milt is verwijderd vanwege een tumor. De chirurg kan door inzet van de robot veel nauwkeuriger te werk gaan.

Trillingsvrij

De chirurg bestuurt vanaf een bedieningspaneel de armen van de robot. De robotarm kan, in tegenstelling tot een 'mensenarm', trillingsvrij en heel gericht bewegen. Op een 3d-scherm kan de chirurg het operatiegebied tot tien keer uitvergroten. Zo worden zenuwen en bloedvaten van de patiënt gespaard, zodat er een kleinere kans op bloedingen is.
De chirurg achter het bedieningspaneel:

Gezonde donoren

In eerste instantie wil het UMCG de robot vaker gebruiken bij (kanker)operaties aan onder andere de lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. In de toekomst hoopt het ziekenhuis met de robot ook bij gezonde donoren delen van de lever te kunnen verwijderen voor levertransplantaties bij kinderen met een leverziekte.