Seksbedrijven in Stad vechten sluiting van hun panden aan

© FPS (Jos Schuurman)
Tien sekspanden in de Nieuwstad in Groningen dreigen op slot te gaan. De twee ondernemers van de bedrijven, die deze panden huren, krijgen van de gemeente geen exploitatievergunning.
En zonder deze vergunning kunnen zij hun bedrijf niet voortzetten en moeten ze stoppen. Daarom sleepten zij de gemeente vrijdag voor de rechter om het besluit aan te vechten.

Zonder dit papiertje

De gemeente legde in 2016 in de Algemene Plaatselijke Verordening vast dat niet de seksondernemers, maar de pandeigenaren deze vergunning kunnen aanvragen. Volgens de gemeente ontvangt de pandeigenaar nagenoeg alle inkomsten en ligt daarom de verantwoordelijkheid daar. Sinds twee jaar draaien de seksbedrijven zonder dit papiertje.

Moet afgelopen zijn

'Daar moet nu een einde aan komen', zei advocaat Rens Snel namens de gemeente Groningen. 'Het moet duidelijk zijn wie de verantwoordelijkheid heeft, anders krijg je schijnconstructies', zei Snel. De eindverantwoording ligt niet bij de pandeigenaar', zei Robert van der Velde namens de ondernemers: 

Al zeventien jaar

'Al zeventien jaar is mijn cliënt, samen met zijn vrouw, eigenaar van het seksbedrijf. Zij exploiteren en onderhouden de contacten met de GGD, de gemeentelijke toezichthouders en de zedenpolitie. Het ligt toch voor de hand dat de ondernemer dan ook de vergunninghouder is'.

Tegen de zin

Volgens Van der Velde bepaalt de burgemeester ongemotiveerd dat de pandeigenaren te veel huur ontvangen en moeten zij daarom tegen hun zin ondernemer van een seksbedrijf worden.
De rechter doet binnen twee weken uitspraak. Zolang blijven de panden aan de Nieuwstad in elk geval open.