Miljoenennota: '100 miljoen extra naar Groningen'

© RTV Noord
Het kabinet trekt volgend jaar honderd miljoen euro extra uit om de problemen in het Groningse aardbevingsgebied het hoofd te kunnen bieden. Dat staat in de uitgelekte Miljoenennota waar RTL Nieuws en De Telegraaf de hand op hebben weten te leggen.
Het dichtdraaien van de gaskraan levert de schatkist volgend jaar al 300 miljoen euro minder op, oplopend tot 1,5 miljard euro in 2023.

Bedreigingen

Verder staat in de uitgelekte stukken dat Nederland er goed voor staat. De economie groeit volgend jaar met 2,6 procent. Maar er zijn ook bedreigingen, zoals de brexit en de kans op handelsconflicten. Het kabinet bereidt Nederland daarom voor op economische tegenwind door de overheidsfinanciën op orde te brengen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schrijft dat in het voorwoord van de miljoenennota 2019.

Prinsjesdag

De miljoenennota verschijnt volgende week dinsdag (Prinsjesdag), maar de Kamerleden ontvingen het stuk vrijdag onder embargo. Eerder lekte al uit dat meer dan 95 procent van de huishoudens er volgend jaar op vooruit gaat, gemiddeld zo'n 1,5 procent.