Alcoholslagboom in Groningen houdt (nog) niemand tegen

Voor het eerst is zaterdag in onze provincie een zogeheten 'alcoholslagboom' in gebruik genomen. Dat gebeurde bij een parkeerterrein van het festival Reitdieppop.

Bezoekers van dat festival kunnen hun auto vrijwillig op één van de tweehonderd plekken achter de slagboom parkeren. Als ze weer naar huis willen rijden, moeten ze bij de slagboom op een alcoholtester blazen. Die is verbonden met de slagboom. Alleen bij een promillage van 0,2 of lager gaat de slagboom open. 

Gesprek

Als uit de blaastest blijkt dat iemand gedronken heeft, dan gaan we het gesprek aan, zegt Merle ten Broeke die de actie coördineert.'Dan kijken we of er iemand anders is die kan rijden'. 

'Nog nooit gebeurd'
Maar iemand die iets gedronken heeft echt  tegenhouden kunnen Ten Broeke en haar collega's niet. Dat is ook niet nodig: deze zaterdagmiddag is er geen enkele bezoeker die niet door de slagboom komt. 'Eigenlijk is dat nog nooit gebeurd', zegt Ten Broeke. 'Ze hebben hier tenslotte bewust hun auto geparkeerd'. 

Ludiek

Het doel van de actie is dan ook niet om daadwerkelijk mensen te betrappen op alcoholgebruik, maar om een signaal af te geven. Dat wordt beaamd door gedeputeerde Fleur Gräper die zaterdagmiddag aanwezig is om dit initiatief te ondersteunen. 'Dit is een belangrijke ludieke actie om de mensen duidelijk te maken dat alcohol en verkeer niet samengaan', zegt ze. 

Lees ook:
- Festivalbezoekers in Stad krijgen te maken met 'alcoholslagboom'

Deel dit artikel:

Recent nieuws