Grol wil tóch naar Olympische Spelen in Tokio: 'Wat dacht jij dan?'

Grol na uitschakeling op de Spelen van Rio in 2016.
Grol na uitschakeling op de Spelen van Rio in 2016. © ANP
'Schrijf maar op', dicteerde Henk Grol na een pijnlijke nederlaag in de derde ronde van de Spelen in Rio. 'Ik heb gefaald, einde tijdperk. De olympische droom is voorbij.' Maar er kan een streep door die woorden.
Na een jaartje rust is de 33-jarige judoka weer helemaal terug, bijna vijftien kilo zwaarder en nu in de hoogste gewichtsklasse. Hij gaat volgende week woensdag op de WK in Bakoe voor een medaille en wil ook nog naar de Spelen in Tokio. 'Wat dacht jij dan? Anton Geesink werd daar in 1964 olympisch kampioen. Een beetje historisch besef heb ik wel hoor.'
Ik was soms de beste
Henk Grol
Zwart is zwart bij Grol en wit is wit. En niemand kan zo meedogenloos over hem oordelen als de in Veendam geboren krachtpatser zelf. Velen zouden tekenen voor een erelijst met twee olympische bronzen plakken, drie verloren WK-finales en vier Europese titels.
Maar Grol niet. Hij leidde een monomane levenswijze voor een hoofdprijs, de olympische of de wereldtitel. 'En die kansen heb ik laten liggen, want ik was soms de beste', zal hij nooit meer vergeten.

Obsessie

Grol is ook kansrijk in de zwaarste gewichtsklasse, zo leerde hij dit jaar tijdens zijn rentree op de tatami. Op de grandslam in Jekaterinenburg knokte hij zich knap naar zilver en hij verliet de EK van Tel Aviv met brons. Maar judo is geen obsessie meer voor hem.
Ik deed dat ook uit onzekerheid
Henk Grol
'Nee, ik train niet meer drie keer per dag', vertelt hij. 'Ik was niet alleen verslaafd aan trainen. Ik deed dat ook uit onzekerheid. Ik train nog hard, maar korter en anders. Daarnaast hoef ik in deze gewichtsklasse niet meer af te vallen. Dat is ook fijn.'

'Flatgebouwen'

Grol is met zijn 113 kilogram een springveer tussen de zwaargewichten. Flatgebouwen, noemt hij zijn tegenstanders. 'Want ze zijn soms twee meter hoog en 185 kilo zwaar', heeft hij gemerkt. Dat vereist ook een andere aanpak. Tactiek gaat nu soms voor spektakel.
Ik gooide mijn tegenstanders binnen een minuut door het plafond heen
Henk Grol
'Ik ben op judo gegaan om iemand op zijn rug te gooien', zei hij. 'Daar was ik ook goed in, vooral toen we nog mochten tillen. Ik gooide mijn tegenstanders binnen een minuut door het plafond heen als het moest. Maar dat mag niet meer. Dat is hetzelfde als een tweebenige voetballer niet meer met links mag schieten.'
Ook na de veranderde regels in het judo leed Grol nog wel eens een onnodige nederlaag omdat hij voor de aanval koos. Maar in de herfst van zijn loopbaan weet hij zich dit jaar in de zwaarste gewichtsklasse beter te beheersen.
Mijn tegenstanders zijn soms lomp en dom
Henk Grol
'Mijn tegenstanders zijn soms lomp en dom. Ik win nog steeds op ippon maar soms is winst met een strafje genoeg. Judo was voor mij gooien maar uiteindelijk gaat het om winnen. Ik schreeuw niet meer dat ik wereldkampioen word. Maar een medaille op het WK is mogelijk en daar moet ik dan tevreden mee zijn.'