Eis tegen Korrewegschutter: twaalf jaar cel en tbs met dwang wegens poging tot moord (update)

Beeld van de plaats van de schietpartij
Beeld van de plaats van de schietpartij © De Vries Media
Twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens poging tot moord. Dat is wat het Openbaar Ministerie eist tegen Azim A., de Korrewegschutter. Hij stond donderdag terecht voor de rechtbank in Groningen.
De man schoot in oktober vorig jaar zonder aanleiding een student neer op de Korreweg in de stad. Het slachtoffer leeft nog, maar zit in een rolstoel.

De dans ontsprongen

Dat het slachtoffer inderdaad willekeurig was, werd duidelijk tijdens de rechtszaak. Anderen lijken de dans te zijn ontsprongen. Zo fietste een vrouw over de Korreweg, die ook werd aangesproken door A. en zijn vrienden. Eén van hen zei: 'Ze ziet er bang uit, laat haar maar door'. Kort daarna kwam de student eraan fietsen.

Het karwei afmaken

Na de schietpartij op de willekeurige student, waarbij vijf kogels werden afgevuurd op het slachtoffer, zou A. hebben gezegd dat hij naar het ziekenhuis wilde gaan om het karwei af te maken. Hij wilde voorkomen dat het slachtoffer een verklaring af zou leggen.

Wapen gewassen in babybadje

A. vluchtte met een medeverdachte naar het huis van zijn vriendin en de moeder van zijn pasgeboren baby. Daar zou hij zijn wapen hebben schoongemaakt in het babybadje. Het wapen had hij al eerder aan zijn vrienden laten zien, toen die op kraambezoek kwamen.

Slachtofferverklaring

Het slachtoffer verklaarde in de rechtbank dat hij 'geen schijn van kans had tegen drie knullen en een wapen'. Hij richtte zich tot A. met de woorden: 'Jij hebt mij het recht van gaan en staan ontnomen. Niet zelf kunnen bepalen wanneer en hoe ik iets doe. Anderen die bepalen wanneer je opstaat, naar het toilet kan en weer naar bed gaat. Een hoogtepunt in mijn leven op dit moment is trots zijn op het feit dat ik mijn veters kan strikken'.
A. reageerde met twee woorden: 'Gewoon zwijgrecht'.

Schadevergoeding

Het slachtoffer eist een schadevergoeding van ruim 930.000 euro. Hij liep onder meer een studievertraging van twee jaar op. Ook zal hij nog vele operaties moeten ondergaan.

Advocaat verdachte: 'Acht jaar celstraf is redelijk'

De advocaat van Azim A. noemt de geëiste straf van twaalf jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging te hoog. Hij vindt een celstraf van hoogstens acht jaar redelijk.
Volgens de raadsman is er geen sprake van voorbedachte rade, waardoor zijn cliënt geen poging tot moord ten laste kan worden gelegd.
Tbs zou ook geen optie zijn, omdat daarvoor de bevindingen van een deskundige nodig zijn. Die zijn er niet, omdat A. niet mee wilde werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Uitspraak

De rechter doet op 19 oktober om 13.00 uur uitspraak in de zaak tegen Azim A.. Hij wil daar niet bij aanwezig zijn.
Overigens gaat de rechtszaak vrijdag verder. Dan komen vier medeverdachten van Azim A. aan de beurt.