Avebe verhoogt voorschot na extreme droogte

© Stefan Bleeker/RTV Noord
Aardappelzetmeelconcern Avebe verhoogt het voorschot dat de leden krijgen voor de aardappelen die ze leveren. Dat gebeurt om boeren die door de droogte getroffen zijn meer lucht te geven.

Volledig resultaat

De leden krijgen 67 euro per ton, dat is ongeveer een tientje meer dan het oorspronkelijke voorschot. Bovendien heeft Avebe aangekondigd dat het volledige resultaat van dit jaar wordt uitgekeerd aan de circa 2300 leden. 

'Grote gevolgen'

Volgens Avebe hebben bestuur en de ledenraad van Avebe de afgelopen week 'intensief gesproken' over de gevolgen van de extreme droogte en hitte die voor zowel de aangesloten leden als de onderneming grote gevolgen heeft'. 

'Probleem verschuiven'

Geert Dubben van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond noemt de maatregelen 'een stap in de goede richting'. Volgens hem krijgen de getroffen boeren nu meer lucht, maar betekent het verhogen van het voorschot ook het verschuiven van het probleem. 'Veel hangt af van de hoeveelheid zetmeel en eiwit dat uiteindelijk wordt geproduceerd, en tegen welke prijs die verkocht kunnen worden'.