Betonnen bushokje van de Kielsterachterweg wordt museumstuk: 'Het is erfgoed'

Geduputeerde Gräper draagt het bushokje over
Geduputeerde Gräper draagt het bushokje over © Provincie Groningen
Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand is een pronkstuk rijker: een betonnen bushokje dat tientallen jaren dienst deed aan de Kielsterachterweg.
Het stamt uit 1950. 'Het is een stukje erfgoed. Iedereen kent ze nog van vroeger', zegt directeur Bart Bekkering over de nieuwe aanwinst.

Vervanging bushokjes

De abri werd donderdag aan het museum overgedragen door gedeputeerde Fleur Gräper. De provincie Groningen gaat de komende maanden 52 bushokjes vervangen. Niet door fonkelnieuwe exemplaren; het gaat om hergebruikte en opgeknapte bushokjes.
'Ze moeten oud worden en dan komen wij weer in beeld', stelt Bekkering met een kwinkslag over de 'nieuwe' hokjes.
Het vervangen van de bushokjes past volgens de provincie in het beleid 'bushaltes op een hoger kwaliteitsniveau te brengen'.

'Je zag de bus altijd aankomen'

Volgens Bekkering was het betonnen hokje dat het museum nu in bezit heeft erg praktisch. Het bood beschutting tegen de elementen. 'En als je erin stond, kon je er aan beide kanten doorheen kijken. Dus je zag de bus altijd aankomen.'

Harde wind

De overdracht van het hokje ging donderdagmiddag trouwens iets anders dan gepland.
'Hij was eerst ingepakt, maar door de harde wind waaide de folie eraf. En dus werd er een mooie strik omheen gedaan, die doorgeknipt kon worden.'