Versterking meest onveilige woningen begint zo snel mogelijk (update)

Minister Wiebes (links) en commissaris van de Koning Paas
Minister Wiebes (links) en commissaris van de Koning Paas © RTV Noord
De versterking van enkele honderden van de meest onveilige woningen in het aardbevingsgebied begint zo snel mogelijk. Dat hebben minister Eric Wiebes van Economische Zaken, de provincie en gemeenten donderdag afgesproken.
Om welke woningen het gaat is nog niet bekend. De minister wil eerst de bewoners en de Tweede Kamer informeren. Wanneer de gedupeerden een brief krijgen is ook nog onbekend. Wiebes: 'We moeten eerst nog een aantal zaken goed uitzoeken.'

Aantallen nog onduidelijk

Hoeveel woningen acuut onveilig zijn is ook nog onbekend. Volgens het Mijnraad-advies zouden dat er zo'n 1500 zijn. Onlangs bleek al dat ze dat niet redden, omdat het HRA-model van de NAM waarmee ze werkten niet geschikt zou zijn voor het aanwijzen van individuele panden. 
Het HRA-model wordt nu ondergebracht bij een publieke instantie. Dat was een van de grote wensen van de regio en de Nationaal Coördinator Groningen die de lijst met woningen moet samenstellen. 
Wiebes benadrukt dat waar de versterking is begonnen of waar adviezen zijn uitgebracht, dat die doorgaan. Ook wil de minister 'vaart blijven maken voor de veiligheid'. 

Gasloos

Aan het begin van het overleg zat ook minister Kasja Ollongren van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan tafel. Zij gaat over woningbouw. Samen met minister Wiebes en de Groningse bestuurders is afgesproken dat in het geval van sloop-nieuwbouw de huizen gasloos worden gebouwd.  

Tevreden

Ondanks dat er voor veel Groningers nog steeds onduidelijkheid is, is burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam blij dat de versterkingsoperatie weer op gang komt. 'Over het algemeen staat hier een tevreden burgemeester. Ook al had ik graag alles tot achter de komma willen vertellen, omdat iedereen behoefte heeft aan duidelijkheid. Maar op een aantal onderdelen kan dat nu gewoon nog niet.' 
Binnen nu en twee tot drie weken krijgen de mensen die nog niet in het versterkingsprogramma zitten, maar daar mogelijk wel onder vallen, een brief met uitleg. Ook worden er informatieavonden gepland om de inwoners te informeren.
Wanneer de versterking daadwerkelijk weer begint, is nog onduidelijk. Maar waarschijnlijk lukt dat niet meer dit kalenderjaar.  

Zo goed als stil

Sinds Wiebes eind maart aankondigde dat de gaswinning uiterlijk in 2030 helemaal stopt, ligt de versterking van huizen zo goed als stil. Aan lopende projecten is doorgewerkt, maar de versterking van een nieuwe groep werd 'on hold' gezet.
Wiebes vond de inspecties te langzaam gaan en vroeg de Mijnraad om met een advies te komen hoe het anders kon. De Mijnraad stelde dat aan de hand van een rekenmodel van de NAM kon worden berekend welke huizen onveilig zijn. Zo hoopte Wiebes de versterking in een stroomverstelling te brengen.

Inspecties blijven nodig

Zo'n 1500 gebouwen zouden volgens de Mijnraad acuut onveilig zijn. Maar in de zomer bleek dat het rekenmodel van de NAM niet geschikt is voor het beoordelen van de individuele woningen en dat een adressenlijst daardoor niet betrouwbaar is. Inspecties blijven daarom nodig.