'Enorme brand' in centrum Musselkanaal onder controle; 100 bewoners geëvacueerd

Bij een winkelpand aan de Marktstraat in Musselkanaal woedde een uitslaande brand. De brand brak donderdagavond rond tien over elf uit. Verpleeghuis De Heggerank is geëvacueerd.
De brandweer noemde het 'een enorme brand' en was met meerdere eenheden uitgerukt. Rond één uur in de nacht werd besloten een tweede brandweerpeloton in te zetten.
De brand begon bij een fietsenzaak, maar sloeg over naar andere winkels. Aan het begin van de ochtend was de brand onder controle.

Evacuatie

Rond half één in de nacht werd een begin gemaakt met de ontruiming van woonzorgcomplex De Heggerank, dat vlak bij de brand ligt. 88 bewoners, van wie een groot aantal bedlegerig is, moeten eruit. De rook trok volledig over het complex. Naast het zeven verdiepingen tellende gebouw werden ook een flatgebouw met appartementen en 28 aanleunwoningen geëvacueerd. De bewoners werden opgevangen in de A-Horst.
'De ontruiming is puur vanwege de rook', zegt woordvoerder Harmen Kuijer van de brandweer. 'Er zit een plein van zo'n honderd meter tussen het vuur en het verzorgingshuis, dus het is onwaarschijnlijk dat het overslaat.'
De directeur van het woonzorgcomplex vertelt dat er in totaal 100 mensen zijn overgebracht naar de A-Horst. Een aantal van hen is vannacht later met familie mee naar huis gegaan.
'Er is een groot aantal ambulances opgeroepen om de bewoners weg te krijgen', zegt verslaggever Steven Radersma, die in Musselkanaal was. Bewoners die nog wat beter ter been zijn, werden met bussen weggebracht.
De hoek van het complex waarin naast de fietsenzaak ook een filiaal van Kruidvat zit, is volgens de brandweer waarschijnlijk niet meer te redden. 'De brand trekt naar binnen toe, het winkelcentrum in. Naar plekken waar we niet helemaal bij kunnen', zegt Kuijer. 'We proberen het met man en macht te redden.'
De brandweer richtte zich op het voorkomen van het overslaan van de brand naar het naastgelegen blok gebouwen. De brandweer verwacht zeker tot in de loop van vrijdagochtend bezig te zijn met nablussen.

Meetploeg

De brandweer bestreed het vuur met tien tot twaalf brandweerwagens en een meetploeg was aanwezig om de rook te monitoren. Rond half zes in de ochtend begon een aantal brandweerwagens met inpakken.
Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Vanwege de rookontwikkeling was rond middernacht een NL-Alert verstuurd naar mensen in de omgeving. Naast het 'dringende advies' ramen en deuren te sluiten werd daarin ook gevraagd de ventilatie uit te schakelen.