Dineren in de Martinitoren: 'Dit is echt heel gaaf'

Niels Doorduin en Suzanne Wit aan de dinertafel
Niels Doorduin en Suzanne Wit aan de dinertafel © Joyce Kranenborg/RTV Noord
De wind suist agressief door de omgebouwde dinerzaal in d'Olle Grieze. Even is het onzeker of het diner op hoogte wel kan doorgaan; onweer is de boosdoener. Maar uiteindelijk wordt er vrijdagavond toch gegeten in de Martinitoren in Stad.
Twaalf gasten kunnen op deze unieke locatie genieten van een driegangendiner. Het diner wordt op drie dagen georganiseerd. Donderdag begon de uitdaging met een heerlijke nazomerse avond. Deze vrijdag is dat wel even anders. Er is wind, regen en ook nog even onweer.
'Dit maakt het wel erg spannend', vindt Gijs Raat, eigenaar van cateringbedrijf 'De Smaak van het Noorden. 'Tot windkracht zes mogen we hier dineren en het is nu nog windkracht vijf.'

'Dit heeft nog niemand gedaan'

Het cateringbedrijf houdt wel van een uitdaging. 'We hebben elk jaar wel een evenement waarvan we denken, dit heeft nog niemand gedaan', vertelt Raat. 'Achteraf is het wel vaak: waar zijn we aan begonnen? Maar het blijft hartstikke leuk om zulke uitdagingen aan te gaan.'

Hoe gaat het in zijn werk?

Met een grote rugtas op komen runners het voorgerecht naar boven brengen. 'Ze doen er zo'n drie minuten over om van beneden naar boven te lopen. Beneden staat een vrachtwagen waarin het eten wordt bereid. Boven mogen we namelijk geen vuur gebruiken', vertelt Raat.

Wat vinden de gasten?

Gasten Niels Doorduin en Suzanne Wit zijn blij verrast bij het zien van het eten. 'Op deze hoogte via dat trappetje dit eten geserveerd krijgen, dat is uniek', aldus Doorduin. 'Dit is echt heel gaaf', vindt Wit. 'Iets wat je nooit meer meemaakt.'

Crowdfundingsactie

Het diner is een initiatief van Marketing Groningen. Met het diner wordt geld opgehaald voor de crowdfundingsactie voor restyling van de Martinitoren. De actie heeft als doel een filmzaal op 45 meter hoogte in de Martinitoren te realiseren.