Beramer van moord op Groningse IKON-journalist opgespoord

Koos Koster
Koos Koster © ANP
Het televisieprogramma Zembla heeft de verblijfplaats ontdekt van de Salvadoraanse kolonel die in 1982 de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten beraamde. Eén van hen was oud-Radio Noord-medewerker Koos Koster uit Winschoten.
De inmiddels 79-jarige Reyes Mena blijkt sinds 1984 in de Verenigde Staten te wonen.
Koster werkte in 1968-1969 voor de RONO, de voorloper van Radio Noord. Later emigreert hij naar Chili, maar hij trouwt nog wel in Groningen met de Mexicaanse Ana Maria Rumayor.

El Salvador

In de jaren '80 maakte Koster samen met Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Als zij een portret willen maken van rebellen, lopen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger en worden ze doodgeschoten.

Amnestie

Volgens Zembla kwam een commissie van de Verenigde Naties in 1993 tot de conclusie dat Reyes Mena verantwoordelijk is voor die gebeurtenis. Maar hij is nooit vervolgd. Tot twee jaar geleden gold in El Salvador een amnestiewet, die bepaalde dat verdachten van oorlogsmisdaden vrijuit gingen. Maar twee jaar geleden is die wet afgeschaft.

Aangifte

Volgens Zembla heeft Gert Kuiper, de broer van Jan Kuiper, begin dit jaar in El Salvador aangifte gedaan tegen Reyes Mena. Maar dat heeft niet tot vervolging geleid. De Verenigde Staten steunden tijdens de burgeroorlog het militaire bewind van El Salvador uit vrees voor het communisme.

Communistisch plan

In de Zembla-aflevering van maandagavond confronteert het actualiteitenprogramma Reyes Mena met de kwestie. 'De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen', antwoordt hij.