Eis: 21 maanden cel voor vastgoedondernemer na omkopen Google

Rudy S. zou een bestuurder van Google hebben omgekocht.
Rudy S. zou een bestuurder van Google hebben omgekocht. © Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie heeft maandag 21 maanden cel geëist tegen vastgoedondernemer Rudy S. (62), die een bestuurder van Google zou hebben omgekocht.
Ook wordt S. verdacht van fraude en deelname aan een criminele organisatie, bleek maandag uit de derde zittingsdag in deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle. De officier van justitie noemende S. 'het geweten van de vastgoedsector'.

Motief

De vastgoedman uit Utrecht had een motief om de Google-bestuurder Simon Tusha om te kopen, meent het OM. Zijn vastgoedbedrijf TCN verkeerde in 2008 door de kredietcrisis in zwaar weer en moest dat jaar voor 140 miljoen euro aan vastgoed verkopen.
Cruciaal was de rol van Google bij de huur van een datacentrum in de Eemshaven. Met de omkoping werd de verlenging van dat contract zekergesteld.

Tien miljoen in eigen zak

S. sprak in 2008 met Tusha over de koop van de datacentra in Groningen en de Eemshaven. Als het Tusha lukte om Google de datacentra voor 135 miljoen euro te laten kopen, mocht de bestuurder tien miljoen euro in eigen zak steken, aldus het OM.
De koop ging niet door maar Google verlengde wel de huur. Tusha en andere deelnemers van de criminele organisatie ontvingen 1,7 miljoen euro.

Boete

Tegen de vrouw van S., de 51-jarige Saskia van B., is vijftien maanden cel geëist. Zij was feitelijk leidinggevende bij het bedrijf. Ook twee dochterbedrijven van TCN speelden een rol bij de omkoping, meent de officier. Zij moeten wat het OM betreft één miljoen en 650.000 euro boete betalen.
Volgens de verdachte S. en zijn 51-jarige partner Saskia van B. is er sprake van een opzetje door Tusha en een handlanger. Donderdag komen de raadslieden aan het woord. Daarna bepaalt de rechtbank wanneer het vonnis wordt bepaald.