Martini Ziekenhuis biedt ouders 'huiselijke plek' voor optimale zorg pasgeboren kind

In de kamers kunnen ouders met hun pasgeboren kind verblijven
In de kamers kunnen ouders met hun pasgeboren kind verblijven © Martini Ziekenhuis
Baby's die na de geboorte medische zorg nodig hebben, kunnen in het Martini Ziekenhuis vanaf nu bij hun ouders op de kamer verblijven. Dat is mogelijk dankzij de bouw van elf zogeheten 'neo-suites'.
De nieuwe kamers zijn bedoeld voor families waarvan het kindje bijvoorbeeld te vroeg geboren is of waarvan de baby medische zorg nodig heeft.

'Belangrijk voor de hechting'

Voorheen kwamen baby's die extra zorg nodig hadden op een aparte zaal te liggen. Dankzij de suites kunnen ouders blijven slapen en zo direct de zorg voor hun kind op zich nemen. Volgens kinderarts Hannah Buiter komt dat de band tussen ouders en kind ten goede.
'Door een eigen, meer huiselijke plek in het ziekenhuis, kunnen zij bij hun pasgeborene blijven en ervaren ze minder stress. Dit alles komt de hechting, de ontwikkeling en het herstel van de te vroeg geboren of zieke zuigeling ten goede. Ouders kunnen er steeds meer de zorg voor hun kind zelf doen. Dit maakt het ontslag naar huis, na soms maandenlange opname, minder spannend.'

Landelijke trend

Met de inrichting van de suites volgt het ziekenhuis een landelijke trend, stelt woordvoerder Tessel Horsman. 'Zeker wanneer baby's langdurig ziek zijn, is het een grote wens van ouders om bij hun kind te kunnen blijven.'
De kamer zijn tot stand gekomen dankzij een donatie van de stichting Dappere Dochters.