Eemsmond start metamorfose centrum Uithuizen

Met één druk op de knop (en een hoop confetti) werd dinsdagavond het startsein gegeven voor de vernieuwing van de Blink in Uithuizen. De komende drie jaar ondergaat het winkelhart een metamorfose.
Zo komt het water terug, wordt de overdekte passage gesloopt en komen er twee nieuwe bruggen over het Boterdiep.
Een visualisatie van de nieuwe Blink, inclusief haventje in het centrum.

Miljoenen

Het centrum van Uithuizen kampt al langer met winkelleegstand. Om het gebied weer aantrekkelijker te maken, steekt de gemeente Eemsmond samen met de provincie en ondernemers in totaal ruim 20 miljoen euro in de vernieuwing van het centrum.
Eén van de projecten is het doortrekken van het Boterdiep naar het plein. Ook komt er een steiger, waar mensen hun bootje kunnen aanleggen om het centrum in te wandelen. De ene brug gaat het vernieuwde centrum verbinden met winkelcentrum Molenerf, de andere vervangt de oude brug bij de Snik.
Die heeft nu nog een te kleine doorgang, waardoor er geen boten onderdoor kunnen.

Vroeger ook al water

Daarmee wordt de Blink in oude luister hersteld, want tot de jaren '60 stroomde er ook al water door het centrum. Dat kan Anjelien Bouwman-Valkema, één van de nieuwsgierigen bij het startsein dinsdagavond, zich nog goed herinneren:
'Toen ik hier kwam wonen, liep hier ook al water langs. Ik woon nu aan het Boterdiep. Straks komen de bootjes voor mijn huis langs. Dat vind ik best leuk', vertelt de Groningse.
Het dempen van de gracht was toentertijd niet de mooiste oplossing, vindt burgemeester Marijke van Beek: 'Je ziet aan de verhoudingen dat het plein nu eigenlijk te groot is. Dat gebeurt vaker bij het dempen van havens.'

Met ondernemers

Eemsmond steekt in deze eerste fase van de centrumvernieuwing 3,5 miljoen euro. Van Beek vindt dat realistisch, omdat ook ondernemers meedoen aan het project:
'Winkeliers zijn allemaal bij ons geweest en zien toekomst in dit centrum. Als zij zeggen: wij nemen dat risico, wie zijn wij dan om dat niet te ondersteunen? Het is onze bedoeling dat mensen het centrum gaan zien als verblijfsruimte, dat ze ook  op een terras gaan zitten om een kop koffie te drinken', aldus de burgemeester.
De werkzaamheden aan de Blink beginnen half november. De bouw gaat drie jaar duren. De winkels blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar, verzekert Van Beek.