Schiermonnikoog wordt eerste schaakeiland ter wereld

© Flickr/Till Westermayer (Creative Commons)
Schiermonnikoog vindt zichzelf de beste plaats om met het schaakspel verbindingen te leggen tussen mensen. Het eiland grijpt de dag van het Global Chess Festival op 13 oktober aan om bekend te maken dat het het eerste schaakeiland van de wereld wordt.
Burgemeester Ineke van Gent legt aan Omrop Fryslân uit wat het schaakeiland is: 'Een plek waar enthousiast schaak gespeeld en geleerd wordt, waarbij jong en oud op een toegankelijke manier betrokken worden. De sfeer en ambiance op Schiermonnikoog nodigen uit tot een potje schaak. Ons eiland kenmerkt zich door een actief verenigingsleven en ik zie het als een leuke uitdaging om heel Schiermonnikoog nog enthousiaster te maken voor schaken.'

Openingszet

Van Gent zet op zaterdag 13 oktober zelf de openingszet op de speciale schaaktafels die Schiermonnikoog heeft gekregen. Verder biedt de burgemeester het eerste Schiermonnikoger schaakspel aan de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) aan. Dat spel is wit en rood. Een verwijzing naar de rode Noordertoren en de witte Zuidertoren op het eiland.

Schaakles

De 13de oktober is ook de start van een aantal schaakactiviteiten die vaker zullen worden georganiseerd, zoals een jeugdschaaktoernooi en clinics. Schoolkinderen op Schiermonnikoog krijgen allemaal schaakles.