WK wielrennen niet naar Groningen en Drenthe, maar Zwitserland

Renate Groenewold reageert teleurgesteld op de toewijzing van het WK aan Zwitserland
Renate Groenewold reageert teleurgesteld op de toewijzing van het WK aan Zwitserland © RTV Noord
De kans was al nihil, maar nu is het zeker: de wereldkampioenschappen wielrennen worden in 2020 niet in Groningen en Drenthe gehouden. Wielerbond UCI wees het evenement donderdag toe aan de Zwitserse regio's Vaud en Valais.
Groningen en Drenthe trokken samen op voor een kampioenschap in Noord-Nederland, maar eind mei werd bekend dat de provincie Groningen de benodigde miljoenen niet op tafel wilde leggen.

'Enorme gemiste kans'

Drenthe was wel bereid de portemonnee te trekken, maar de financiële bodem onder het project bleek te dun. Een groep ondernemers probeerde het tij nog te keren, maar dat bleek vergeefse moeite.
Renate Groenewold reageert teleurgesteld op het nieuws van de toewijzing aan Zwitserland. 'We hebben de kans gehad en die aan ons voorbij laten gaan. Het komt niet meer als een verrassing dat het WK ergens anders naartoe gaat, maar ik hou hier wel een kater aan over', zegt ze.
'Ik zie dit als een enorme gemiste kans, vervolgt ze. 'Het ging mij niet zozeer om het evenement op zich, maar om de stip die we aan de horizon hadden gezet, met als doel een beweging op gang te krijgen. Maar door het Groningse 'nee' lukt dat niet.'
De stichting WK2020 gaat zich binnenkort buigen over de vraag of ze de toekomst nog eens een poging wil doen.

Verzoek van de UCI

Op advies van de UCI mikte Noord-Nederland aanvankelijk op het binnenhalen van de WK van 2023. Begin dit jaar kwam vanuit de mondiale federatie echter het verzoek of Groningen en Drenthe al in 2020 de organisatie op zich zouden kunnen nemen, omdat de Italiaanse regio Veneto moeite had om de financiën rond te krijgen.
Uiteindelijk zijn beide kandidaten afgevallen en houdt de UCI het evenement in de buurt van het eigen hoofdkantoor, in de Alpen vlakbij de grens met Frankrijk.