Appingedam: 'Andere afrit in verdubbelde N33'

© RTV Noord
De gemeente Appingedam wil dat er bij verdubbeling van de N33 een nieuwe afrit komt naar het centrum van de stad. Die afrit moet komen op de plek waar de N33 nu nog naar Appingedam buigt, maar na de verdubbeling recht naar boven gaat.
Op deze manier moet Appingedam ook in de toekomst goed bereikbaar blijven. In het verdubbelingsplan van de provincie Groningen en Rijkswaterstaat buigt de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam niet meer af naar Appingedam, maar gaat de weg recht naar boven.

Route naar het centrum

Hierdoor komt de N33 verder van Appingedam af te liggen. Volgens de plannen van de provincie en Rijkswaterstaat komen de twee nieuwe afritten naar Appingedam dicht bij elkaar te liggen, waardoor de al drukke Farmsumerweg nog drukker wordt.
De buiging in de huidige N33 naar Appingedam, die in de nieuwe plannen verdwijnt, wil Appingedam laten liggen en gaan gebruiken als route naar het centrum. Die route moet een eigen afslag krijgen.

Tweeduizend auto's extra

De gemeente volgt met haar plan de wensen van veel inwoners die meer verkeersdrukte vrezen. Uit de Milieueffectrapportage blijkt die angst gegrond: de weg zou bij de huidige plannen tot tweeduizend auto's per etmaal meer kunnen verwachten.

Ondernemersvereniging

Ook het Ondernemers Kontakt Appingedam (OKA) zag de nieuwe route en afritten niet zitten. Voorzitter Bert Schonewille van het OKA noemde het plan 'funest voor de bedrijvigheid in Appingedam'. Verkeer zou bijvoorbeeld niet meer langs bedrijvenpark Fivelpoort rijden, een terrein dat nu nog een zichtlocatie is.
Dit is wat wij als ondernemers willen: een verleidelijke afslag voor Appingedam, voor Fivelpoort en de stad zelf
Bert Schonewille - OKA
Het nieuwe voorstel van de gemeente zien de ondernemers wel zitten: 'Dit is wat wij als ondernemers willen: een verleidelijke afslag voor Appingedam, voor Fivelpoort en de stad zelf. De Farmsumerweg die nu al druk en gevaarlijk is, ontlast je zo ook.'
De kosten zijn vier miljoen euro, volgens waarnemend burgemeester Anno Wietze Hiemstra bedoeld om de afritten aan te leggen.

Zienswijze

De gemeente Appingedam heeft een zienswijze ingediend bij de provincie Groningen en Rijkswaterstaat. De provincie kon vrijdagmiddag nog niet inhoudelijk reageren op de wensen van de Damster politiek.
Uiteindelijk beslissen de provincie en Rijkswaterstaat over de toekomst van de N33.

Lees meer: