Risico voor stofexplosie bij hennepverwerker is geweken (update)

Het risico voor een stofexplosie bij de brand die zaterdagmiddag uitbrak bij hennepvezelbedrijf Hempflax in Oude Pekela, is geweken. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Hij zegt dat de brand onder controle is en dat het nablussen nog enkele uren kan duren.
De brand woedt in een berg van materiaal, dat vrijkomt bij het productieproces. Verslaggever Marten Nauta vertelt dat er met 'heel veel water' wordt geblust. Hij zegt dat er geen brandweerlieden in het pand zijn vanwege de hoeveelheid rook.

Wat is een stofexplosie?

'Een stofexplosie moet je zien als een explosie met een verwoestende kracht, waar een vuurbal bij vrijkomt. Die heeft een drukgolf, vergelijkbaar met een explosie van kruit, dynamiet of wat dan ook', zegt Geert Walburg, Officier van Dienst.
'Daar zijn wij voorzichtig mee. Vandaar dat we de brand van buitenaf aanpakken. We gaan de zaak verzuipen, om de kern te koelen. Zodat we daarna naar binnen kunnen.'

Mogelijke verwoestende werking

'Ik verwacht niet meer dat er een stofexplosie komt, maar je moet voorzichtig zijn. Als die komt, dan heeft het een verwoestende werking op de fabriek. Dan kunnen muren en het dak weggevaagd worden', zei Walburg zaterdagmiddag, toen het risico op een stofexplosie nog aanwezig was.

Heel veel water spuiten

'In een stofloods, waar een bijproduct wordt opgeslagen, is smeulerij ontstaan. Daar kwam wat rook bij vrij. Er ligt toch een aardige hoeveelheid stof in. De enige oplossing is er heel veel water op te spuiten, om het uit te krijgen', zegt Mark Reinders, directeur van Hempflax.
'Van de week hebben we een technische storing gehad. Toen is wat smeulerij ontstaan. We hebben het toen zelf geblust, maar het stof is een beetje als veen. Dat blijft heel lang smeulen en kan op een gegeven moment gaan branden.'

'Gevaar voor stofexplosie valt mee'

Gevaar voor een stofexplosie 'valt wel mee met dit soort stof. Dat is allemaal geanalyseerd, en is met dit type stof gelukkig niet mogelijk. Maar je moet er heel veel water in spuiten om in diepere lagen van die bult stof te dringen. Want het kan onderaan de bult smeulen, dus je moet de hele bult natmaken', zegt Reinders.
'De schade valt gelukkig mee. Het is meer rookontwikkeling, er zijn geen vlammen. Het dak zit er nog op. We hebben een toegang gemaakt, om water doorheen te spuiten. Het is een betonnen constructie. Ik vermoed dat het een kwestie is van natmaken, leeghalen en schoonmaken. Ik verwacht dat we maandag weer aan het draaien zijn.'
Bluswagens uit Oude Pekela, Winschoten, Veendam en Delfzijl zijn opgeroepen om de brand te bestrijden.