'Scooterrijder moest slalommen om de kogels van agente te ontwijken'

Het OM eist een voorwaardelijke werkstraf tegen de agente
Het OM eist een voorwaardelijke werkstraf tegen de agente © Archief RTV Noord
Tegen een 41-jarige agente uit Emmen is 120 uur werkstraf geëist voor poging opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, op 8 april vorig jaar. Het gaat om een geheel voorwaardelijke straf.
De agente vuurde vier kogels af op een scooterrijder aan de Minervalaan in Hoogkerk, omdat deze een stopteken negeerde en op de agente in kwestie zou zijn afgereden. 
De jongeman bleek niet de persoon die werd gezocht, en was een volslagen onschuldige voorbijganger. Hij raakte wonderwel niet gewond. Hij voldeed 'vaag' aan het signalement van een man die gezocht werd na een familieruzie, en die vuurwapengevaarlijk zou zijn.

Familieruzie

Op die avond werden agenten met in totaal vijf wagens opgeroepen om te assisteren bij een familieruzie in Hoogkerk. Daarbij zou de zoon twee vuurwapens bij zich hebben. De man was volgens zijn moeder samen met zijn vader op weg om een overnachting in een hotel te regelen. Volgens de moeder van de gezochte man was de situatie gesust. Wel had hij een sporttas bij zich, met vuurwapens.

Portofoonverkeer

Daarop besloten agenten diens auto op te sporen. Deze werd in de buurt van Hoogkerk aangetroffen, met alleen de vader daarin. Die vertelde de agenten dat zijn zoon er vandoor was, met de sporttas.
Al gauw ontstond een beeld van een scooterrijder met daarop mogelijk de verdachte, die zonder kenteken in Hoogkerk zou rijden. Dat bericht wordt ook via de portofoon gehoord door de agente. 

Scooter in beeld

Op de communicatie 'waar rijdt de scooter nu?', wordt een signalement vrijgegeven. Op het moment dat de 'gezochte rode scooter' dichterbij komt, negeert deze een stopteken van de agente. Hij mindert kort vaart, maar voert daarop de snelheid weer op. De agente was in de overtuiging dat ze door de scooter omver zou worden gereden. Ze trok haar wapen met als doel: aanhoudingsvuur met noodweer. 
De agente vuurt vier 'lage' kogels af. De vierde kogel lost ze op het moment dat de scooterrijder van haar af rijdt. Deze verklaarde later dat hij moest slalommen om de kogels te ontwijken. Een kogel sloeg in op de beschermkap van de scooter. 

'Vaag signalement'

'Een baardje, een sikje, een donkere man, met ergens een embleem op een mouw. Een zeer vaag signalement, en wat mij betreft onvoldoende', zei de officier. 'Het blijft een aanname dat de scooterrijder en de verdachte een en dezelfde persoon zijn. En dat zomaar aannemen, dat had mevrouw nooit mogen doen. Bovendien was er geen sprake van een noodweersituatie.' 

'Waar zit die opzet?'

Volgens de raadsman van de vrouw, Mr. Hans Anker, heeft de vrouw juist gehandeld naar de situatie. Ook zou de doorregen agente, die al 21 jaar in dienst is bij de politie geen opzet hebben gehad in opzettelijk pogen letsel toe te brengen.
'Waar zit 'm die opzet dan helemaal? Mijn cliënt handelde beheerst en gecontroleerd en richtte bewust laag op de scooter. Conclusie: zij aanvaardde zeker niet opzettelijk de kans op de dood van de rijder', legde Anker de rechtbank voor. Hij vroeg vrijspraak voor de vrouw. 
'Als zij anders had gehandeld, was ze platgereden. In plaats van een schouderklop, kreeg ze een dagvaarding', aldus Anker.
Uitspraak is over twee weken.