Rechter hakt knoop door over betaling aardbevingsschade Kruizenga

© Google Streetview
Kor Kruizenga uit Rasquert en de Nederlands Aardolie Maatschappij (NAM) zijn voor de rechter het niet eens geworden over een voorschot op de schade als gevolg van aardbevingen.
Sinds februari 2012 kampt Kruizenga met schade door de gaswinning. De schade bij Kruizenga is opgelopen tot ruim vijf miljoen euro. Om zijn bedrijf te redden is een voorschot van ruim drie miljoen nodig.

73.000 euro

Een expert van de NAM stelde eerder vast dat Kruizenga voor de woning een schadebedrag van 73.000 euro krijgt. Alleen daar heeft Kruizenga momenteel recht op vindt de NAM. 
Maar ook de schade aan de bedrijfspanden moet worden vergoed, vindt Kruizenga. Door de aardbevingen is de grondwaterhuishouding ontregeld waardoor de mestkelders zijn gaan scheuren. Mest vermengt zich met grondwater en is niet meer bruikbaar.

Mestkelders

De NAM vindt dat Kruizenga onvoldoende hard kan maken dat de mestkelders defect zijn geraakt door aardbevingen. Volgens Paul Kostwinder, de advocaat van NAM, is het heel goed mogelijk dat bij de bouw van de kelders uit is gegaan van een te lage grondwaterstand. En kan de NAM hier niet voor aansprakelijk worden gesteld, zei de raadsman. 
Kruizenga heeft haast om zijn mestkelders te vervangen. Door een lekke silo moet hij overtollige mest tegen hoge kosten afvoeren. Wanneer de mestkelders zijn hersteld, kunnen ook de stallen worden hersteld.  

Faillissement?

Er loopt momenteel een bodemprocedure over de schade bij Kruizenga. In die procedure moet de schade en de aansprakelijkheid worden vastgesteld. Die procedure duurt lang. Zo lang kan Kruizenga niet wachten. Een faillissement ligt op de loer.
De rechter stelde voor toch een voorschot vast te stellen, waardoor Kruizenga weer vooruit kan. De partijen kwamen hier niet uit. De rechter doet over twee weken uitspraak.