RIVM: 'Uitstoot fijnstof paasvuren vergelijkbaar met jaarwisseling'

Een archieffoto van een paasvuur in Ter Apel
Een archieffoto van een paasvuur in Ter Apel © Erik Tuin
De hoeveelheid fijnstof die paasvuren uitstoten is vergelijkbaar met die van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit blijkt uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
'De bijdrage die paasvuren leveren aan de totale landelijke uitstoot van fijnstof is minimaal, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat paasvuren lokaal niet voor overlast kunnen zorgen', zegt Margreet van Zanten van het RIVM tegen RTV Oost.

Vrachtwagen

Eerder bevestigde een collega van haar dat bij één paasvuur net zoveel schadelijke stoffen in de lucht komen als bij een vrachtwagen die 1700 keer de wereld rondrijdt.

Eerste onderzoek

Het is voor het eerst dat het RIVM onderzoek heeft gedaan naar de uitstoot door de vreugdevuren. Dat gebeurde op verzoek van de Stichting Houtrookvrij, die hier rond Pasen dit jaar op aandrong.

Oud en nieuw

De paasvuren zorgen voor een half procent van de totale uitstoot fijnstof in ons land. Tijdens Pasen is die hoeveelheid echter te vergelijken met die van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
Het RIVM benadrukt dat het nooit aanbevelingen doet of paasvuren verboden moeten worden. 'Dat blijft een zaak voor de lokale autoriteiten', zegt Van Zanten.