Gekraakte boerderij in Middelstum staat te koop

Het huis ten tijde van de actie
Het huis ten tijde van de actie © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het is door alle commotie misschien wel één van de bekendste huizen van Middelstum en het staat nu te koop. De NAM doet de woonboerderij uit 1860 aan de Onderdendamsterweg 13 van de hand voor ongeveer 200.000 euro.

Krakersactie

De boerderij kwam eind 2017 in de schijnwerpers te staan toen Mariska de Lange en Marko Datema het pand kraakten. Zij zagen het als hun droomhuis en waren bang dat de eigenaar, de NAM, het gebouw zou slopen. De boerderij kampt met complexe aardbevingsschade en is voor een deel onveilig verklaard. 
Na vijf dagen protest en overleg met de gemeente Loppersum en de NAM is uiteindelijk besloten dat het karakteristieke voorhuis behouden blijft en wordt versterkt. De schuur en de aangrenzende gang moeten wel worden gesloopt, omdat die te onveilig zijn. 

Belangstelling

Sinds twee weken heeft de NAM de boerderij via makelaardij Bruintjes en Keurentjes te koop gezet. Over belangstelling hoeft de makelaardij niet te klagen. 'Op de twee kijkdagen kwamen zo'n vijftig mensen af', zegt makelaar Joost Keurentjes. 
Ook het krakersstel De Lange en Datema laat weten nog steeds geïnteresseerd te zijn in hun 'droomhuis'. 'Ik hoop dat wij de nieuwe eigenaren worden', zegt De Lange.

Plannen

Hoeveel mensen al een bod hebben uitgebracht, kan Keurentjes niet zeggen. 'Veel mensen zijn zich nog aan het oriënteren en ze hebben nog even de tijd om een bod uit te brengen en hun plannen in te dienen.' 
Op basis van het bod en de plannen kiest de NAM wie in aanmerking komt voor de koop van de boerderij. Belangrijk onderdeel is dat de karakteristieke uitstraling van het voorhuis en van de nieuw te bouwen schuur behouden blijft.

Onzekerheid

De versterkingsmaatregelen worden betaald door de NAM. De mensen mogen dit laten uitvoeren door hun eigen aannemer. Maar zitten ze er wel op te wachten om zaken te doen met de NAM?
'Ik merk wel wat onzekerheid bij de mensen', zegt Keurentjes. 'En er moet ook veel gebeuren. Maar het is wel een mooi huis op een prachtige plek.'
Potentiële kopers kunnen zich tot 16 november inschrijven.