Slechte bodem dwingt stoomtrein naar Musselkanaal tot stoppen

© Dennis Venema
De stoomtreinen van museumspoorlijn STAR rijden in oktober voor het laatst van Stadskanaal naar Musselkanaal. Door de verslechterde bodem kan STAR de veiligheid volgend jaar niet langer garanderen.
Op het spoor tussen Stadskanaal en Veendam en Stadskanaal en Nieuw Buinen blijft STAR wel gewoon met een stoomtrein rijden.

Zwakke ondergrond

Bij de baan tussen Stadskanaal en Musselkanaal is er vanaf Nieuw Buinen sprake van een zwakke ondergrond. Wanneer de STAR volgend jaar met de loodzware stoomlocomotieven zou doorrijden naar Musselkanaal, bestond de kans dat de spoorbielzen zouden splijten en de trein zou wegzakken.

'Zekere voor het onzekere'

'Vooropgesteld, nu is het nog veilig genoeg, maar we nemen met dit besluit het zekere voor het onzekere', zegt bestuurslid Anne de Vries. 'We halen onze veiligheidsmarges dan niet en dat willen we niet. De baan is daar anders. Tot aan Nieuw Buinen heeft de baan een prima ondergrond, vanaf dat punt liggen de bielzen veel meer in het zand.'

Spoorfiets moet toeristen trekken

Om het tracé tussen Nieuw Buinen en Musselkanaal volgend jaar wel te benutten, hoopt de STAR volgend jaar spoorfietsen op het traject te lanceren.
'Dat moet toeristen opleveren. Er zijn twee plekken in Nederland waar ze rijden, Hengelo en Groesbeek. Dat schijnt een groot succes te zijn. We denken dat het ook in Musselkanaal kan aanslaan.'
Spoorfietsers in Groesbeek (Foto: groesbeektoerisme.nl)

Subsidie nodig

Zover is het nog niet. Om de spoorfietsen en onderdak voor de spoorfietsen te kunnen aanschaffen, heeft museumspoorlijn STAR een subsidieaanvraag bij de gemeente Stadskanaal gedaan van 25.000 euro.
'We weten nog niet hoe groot de kans is dat we dit bedrag krijgen', laat De Vries weten. 'We moeten in Nieuw Buinen iets hebben waar we de spoorfietsen netjes kunnen opbergen. Daarom hebben we deze aanvraag gedaan. Maar goed, daar moet nog met de gemeente over gepraat worden.'