Olievlek op kanaal bij Farmsum: waterschap onderzoekt vervuiling (update)

In het Afwateringskanaal bij Farmsum drijft een aanzienlijke hoeveelheid olie. Volgens een woordvoerder van de brandweer 'dreef de olie langzaam in de richting van het Eemskanaal'.
Door schermen in het water te plaatsen moet de vlek op zijn plek worden gehouden.
Schermen moeten de olievlek bijeen houden (Foto: Mark Heikens)

Oorzaak onbekend

De gemeente is bij de operatie betrokken en moet er uiteindelijk voor zorgen dat de olie uit het water gehaald wordt. Waar de olie vandaan komt, is volgens de brandweer nog niet bekend. Samen met medewerkers van de gemeente, de Omgevingsdienst en Waterschap Hunze en Aa's wordt gezocht naar de bron van de vervuiling.

Meerdere dagen vervuild

Volgens getuigen kampt het Afwateringskanaal al sinds donderdag met olievervuiling. De brandweer kan alleen bevestigen dat er zaterdag ook een team is ingezet.
De brandweer heeft nog geen meldingen van stankoverlast door de olie gekregen.

Update 15:30: Deel opgeruimd

Naar de oorzaak van de vervuiling wordt nog altijd gezocht. Dat gebeurt onder meer in de buurt van de zeesluis van Delfzijl, naast het tankenpark van de NAM. Daar haalde een graafmachine een putdeksel los zodat de onderliggende leiding geïnspecteerd kan worden.
Zoektocht in volle gang (Foto: De Vries Media)

Update 17:30: Watermonsters onderzocht

De gemeente Delfzijl meldt dat alle rioolputten in de omgeving inmiddels zijn geïnspecteerd met een speciale camera. Dat heeft geen oorzaak aan het licht gebracht. Ook werd na de melding direct de riolering afgesloten om verder verspreiding te voorkomen. Ondanks deze maatregel bereikte de olie toch het oppervlaktewater.
Waterschap Hunze en Aa's heeft vrijdag een aantal monsters genomen, die voor nader onderzoek naar een laboratorium zijn gestuurd.
Tankwagens proberen de olievlek vanavond zo goed mogelijk op te ruimen. Maandagochtend gaat het waterschap verder met de opruimwerkzaamheden.