UMCG krijgt zak geld voor ontwikkelen nieuwe immuuntherapie

Dankzij immuuntherapie kan het afweersysteem kankercellen herkennen, opruimen en vernietigen
Dankzij immuuntherapie kan het afweersysteem kankercellen herkennen, opruimen en vernietigen © Pixabay
Een onderzoeksteam onder leiding van het UMCG krijgt 2,5 miljoen euro voor het ontwikkelen van nieuwe immuuntherapie tegen kanker.
Bij immuuntherapie krijgt de patiënt geen medicijnen die de tumor bestrijden, maar medicijnen die de werking van het eigen afweersysteem versterken. Op die manier moet het afweersysteem kankercellen gaan herkennen, opruimen en vernietigen. 

Kanker beter bestrijden

Immuuntherapie bestaat al, maar alleen voor bepaalde kankersoorten en niet alle patiënten hebben er baat bij. Ook hebben de medicijnen vaak nog veel bijwerkingen.
De onderzoekers willen nu medicatie ontwikkelen die zorgt dat het afweersysteem zich alleen op de tumor richt. Daarmee moet de kanker effectiever en beter bestreden worden. Ook kan schade op andere plekken in het lichaam voorkomen worden, zo is het idee.

Kans voor jonge onderzoekers

Het subsidiebedrag komt van de Europese Unie en maakt deel uit van het Marie Sklodowska-Curie European Industrial Doctorate (EID) programma.
Dit programma wil jonge, beginnende onderzoekers de kans geven om hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren, samen te werken met gevestigde onderzoeksteams en hun eigen carrièrekansen te verruimen.

Nobelprijs

Immuuntherapie kreeg vorige week nog wereldwijde bekendheid toen twee wetenschappers de Nobelprijs voor de Geneeskunde toegewezen kregen.