Verhuurder Mooiland vertrekt uit Groningen: 600 sociale huurwoningen verkocht

Het logo van Acantus
Het logo van Acantus © RTV Noord
Verhuurder Mooiland vertrekt uit Groningen. Bijna 600 sociale huurwoningen die de woningcorporatie nu heeft, worden verkocht aan Acantus en Groninger Huis.
Acantus neemt 551 sociale huurwoningen over in de gemeenten Oldambt, Westerwolde, Pekela en Veendam. Groninger Huis neemt 46 sociale huurwoningen over in Midwolda, Nieuwolda en Oostwold. Afgelopen zomer verkocht Mooiland al veertien woningen in Grootegast aan woningcorporatie Wold & Waard.

Kerngebied

Mooiland zegt zich te willen concentreren op haar 'kerngebied' in Noordoost-Brabant. Woningen in Friesland en Groningen zijn de eerste die de verhuurder van de hand doet. Met de overname 'blijven de woningen in het bezit van de sociale huursector', zegt Anne Wilbers van Mooiland.

Zelfde huurprijs

Voor die huurders moet er niks veranderen bij de overname vanaf 1 januari 2019. 'Zij houden dezelfde huurovereenkomst met de daarbij horende rechten, plichten en huurprijs. Vanaf 31 december melden huurders hun reparatieverzoeken alleen bij Acantus of Groninger Huis', aldus Mooiland.
De Lichtboei in Lewenborg (foto: Mooiland)

Ook verkoop aan beleggers en particulieren

Maar niet alle woningen van Mooiland blijven perse in de sociale huursector. De flat Lichtboei in de wijk Lewenborg in Groningen, waar veel jongeren wonen, wordt bijvoorbeeld niet overgenomen door een partij in sociale huurwoningen.
'We spannen ons tot het uiterste in om met andere corporaties tot een akkoord te komen, maar als er vanuit lokaal actieve woningcorporaties geen interesse is om tegen een redelijke prijs onze woningen over te nemen, starten we een openbare aanbiedingsprocedure', zegt woordvoerder Irma van Grunsven van Mooiland. Dat is bij de Lichtboei gebeurd.
De woningen in de Lichtboei zullen sociale huurwoningen blijven
Irma van Grunsven - Mooiland
Volgens Van Grunsven hoeven ook in dit scenario de huidige huurders zich geen zorgen te maken. 'De kopende partij oet de bestaande huurcontracten overnemen en zich aan de afspraken in de contracten houden. Als huurwoningen vrij komen heeft de nieuwe eigenaar wel ruimte om de huur verder te verhogen, maar hij is hierbij gebonden aan het woningwaarderingsstelsel. Woningen die minder dan 142 WWS-punten hebben, mogen niet boven 710 euro (de huurtoeslag-grens, red.) worden verhuurd. De woningen in de Lichtboei hebben zo'n 80 WWS-punten. De woningen zullen dus sociale huurwoningen blijven.'

Niet de eerste die vertrekt

Mooiland is niet de eerste woningcorporatie dit jaar die zich terugtrekt uit Groningen. In de zomer maakte Vestia bekend haar hele Groningse aanbod aan zorgwoningen van de hand te doen. Daar ging het om 1065 sociale woonzorg-, senioren- en aanleunwoningen. Ook daar gaat het onder andere om woningen in Oldambt, Pekela en Veendam.