'Vergeten' medicijn kan patiënten met hartfalen helpen

Het UMCG van bovenaf gezien
Het UMCG van bovenaf gezien © Jos Schuurman/FPS
Een oud medicijn tegen hartfalen is volgens een onderzoeksteam onder leiding van het UMCG mogelijk effectiever dan nu bekend.
Het team start daarom een onderzoek naar het medicijn; ZonMw en de Hartstichting geven daar samen drie miljoen euro subsidie voor.

Lage doseringen

Het gaat om digoxine; het oudste en goedkoopste medicijn tegen harthalen dat er is. Het medicijn wordt steeds minder vaak gebruikt, omdat bleek dat hoge doseringen niet goed werkten. Maar volgens de onderzoekers blijkt uit verdere analyse van eerder onderzoek dat digoxine wèl werkt in lage doseringen.

Nieuw onderzoek

Met hun nieuwe onderzoek willen ze aantonen dat patiënten dankzij lage doses digoxine minder vaak in het ziekenhuis terecht komen en minder snel aan hartfalen overlijden. In totaal doen 38 ziekenhuizen door het hele land mee aan het onderzoek.

Klachten

Eén op de vijf mensen krijgt in hun leven hartfalen. Ze hebben klachten zoals kortademigheid, een slechte conditie en vochtophoping. Patiënten met hartfalen hebben een slechte prognose en worden vaak opgenomen in het ziekenhuis.