Olievlek Farmsum is giftig aardgascondensaat van de NAM

De olievlek is met succes ingedamd tussen schotten
De olievlek is met succes ingedamd tussen schotten © De Vries Media
De herkomst van de grote olievlek bij het Afwateringskanaal in Farmsum is bekend. Het gaat om een lekkage van aardgascondensaat, afkomstig van de NAM, zo blijkt uit laboratoriumonderzoek.
Dat laat de gemeente Delfzijl zojuist weten op een ingelaste persconferentie. Wethouder IJzebrand Rijzebol: 'Gisteravond kregen we het bericht dat het aardgascondensaat zou kunnen zijn. Dan schrik je je te pletter. Vandaag heb ik door de NAM bevestigd gekregen dat het condensaat is.'
'We nemen het de NAM zeer kwalijk dat ze het niet zelf hebben opgemerkt. Als je met zulke gevaarlijke stoffen te maken hebt, moet je heel zorgvuldig te werk gaan.'

Oorzaak olievlek

Er is ook meer duidelijk over hoe de olievlek is ontstaan: een lekbak met aardgascondensaat op het tankenpark is overgelopen. Het kwam via een putje op straat in het riool voor hemelwater terecht en liep zo het afwateringskanaal in.

Giftig en ontvlambaar

Op het industrieterrein in Farmsum staat het tankenpark van de NAM, waar aardgascondensaat wordt opgeslagen. Het is een mengsel van giftige en brandbare stoffen dat vrijkomt bij de winning van aardgas.
Het Afwateringskanaal is vorige week donderdag vervuild. Het condensaat leek afkomstig van een lekkende leiding, maar het gaat dus om een overstroming van het verzamelbassin voor aardgascondensaat. Volgens de NAM lekt dat niet door en is herhaling van dergelijke lekkages inmiddels voorkomen. Hoe het incident heeft kunnen gebeuren wordt nog uitgezocht.

Kades afgesloten

Hoeveel aardgascondensaat er exact is vrijgekomen, is nog onduidelijk. De kades bij het verontreinigde gedeelte zijn afgesloten. 
Afgelopen weekend hebben de hulpdiensten al zoveel mogelijk uit het water gepompt. In het Afwateringskanaal liggen gele schermen die verdere verspreiding van het goedje voorkomen. Het oppervlaktewater van het kanaal is inmiddels zo goed als schoon. De betreffende rioleringsbuis moet nog gereinigd worden.

Eerdere lekkage

Vorig jaar zomer kreeg Farmsum ook al te maken met een lekkage van aardgascondensaat bij het tankenpark van de NAM. Bij het overladen naar een schip vergat een matroos of schipper een kraan dicht te draaien, waardoor 2.500 liter giftige vloeistof in het water belandde. De havenkade werd toen uit voorzorg ontruimd.
Rijzebol liet dinsdagochtend al weten dat de dader van de verontreiniging bij het Afwaterkingskanaal, naar nu blijkt de NAM, 'vanzelfsprekend' de rekening van alle maatregelen krijgt gepresenteerd.
Hij gaf tevens aan dat de NAM het incident direct had moeten melden bij het Staatstoezicht op de Mijnen en Omgevingsdienst Groningen. Dat is volgens een woordvoerder van NAM maandagavond gebeurd, toen uit eigen laboratoriumonderzoek bleek dat het om condensaat ging.
NAM zegt het incident te betreuren.