ProRail maakt vaart met sluiting van onbewaakte spoorwegovergangen (update)

© De Vries Media
ProRail gaat vaart maken met het afsluiten van de 120 onbewaakte overwegen in Nederland.
'De discussies duren veel te lang. Volgende week beginnen we nu zelf met het afzetten van wegen. Dat doen we met betonblokken', zegt topman Pier Eringa van ProRail in De Telegraaf.
Het plan van ProRail krijgt geen steun van het ministerie van Infrastructuur. 'Voor iedereen die een serieus plan heeft om het spoor te verbeteren, staat mijn deur altijd open', laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten.
Ze wijst er verder op dat het 'inmiddels traditie is dat de heer Eringa in de aanloop naar een Kamerdebat over spoor met allemaal plannetjes in de media verschijnt'.

Dodelijk ongeval

Aan de Vogelzangsterweg in Scheemda wordt binnenkort de weg afgesloten naar de onbewaakte overweg. Daar gebeurde onlangs een dodelijk ongeval. Ook de botsing tussen een vrachtwagen en een trein op een onbewaakte overgang aan de Voslaan in Winsum twee jaar geleden deed veel stof opwaaien.

Sneller dicht

De dertig gevaarlijkste Nederlandse overwegen zonder bomen en bellen gaan volgens de topman sneller dicht dan aanvankelijk gedacht. Ook als de inspraakprocedures nog niet allemaal zijn afgerond. Welke dat verder in onze provincie zijn is nog niet duidelijk

Verwijt

'Ik vind het onverantwoord om nog langer af te wachten tot iedereen is uitgepraat. Als er weer een ongeluk gebeurt, willen wij niet het verwijt krijgen dat we niks doen. Dat is niet meer uit te leggen', zegt Eringa.

Boeren

'We zien vaak dat actiegroepen uit de buurt, boeren of wandel- en fietsverenigingen sluiting van een overweg op het platteland tegenhouden", wijst de ProRail-topman op de reden voor de vertraging. 'Je moet er toch niet aan denken dat iemand onder de trein komt'. zegt de Pro Rail-topman.