Bouw Werelderfgoedcentrum uitgesteld: ontwerp moet opnieuw

Zo zou het werelderfgoedcentrum eruit komen te zien
Zo zou het werelderfgoedcentrum eruit komen te zien © Dorte Mandrup
De bouw van een werelderfgoedcentrum in de haven van Lauwersoog is uitgesteld. Er is te veel bezwaar tegen het huidige ontwerp van het gebouw.
Natuurorganisaties, ondernemers en een aantal inwoners van het gebied hebben bezwaar tegen de hoogte van het gebouw. Het past volgens hen niet in het Waddengebied, omdat het dertig meter hoog wordt. Ook Schiermonnikoog heeft zorgen.

In gesprek

De gemeente De Marne en Stichting Werelderfgoedcentrum willen in gesprek met de bezwaarmakers over het ontwerp van het gebouw. De provincie Groningen, Staatsbosbeheer en Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog blijven actief betrokken bij het vervolg.

Draagvlak

Het bestemmingsplan wordt niet vastgesteld en is voorlopig in de ijskast gezet. 'Het project is nu even on hold totdat er voldoende draagvlak is', zegt woordvoerder Arjan Dijkstra namens de gemeente De Marne.
Het nieuwe Werelderfgoedcentrum moet plaats bieden aan een zeehondenopvang, een restaurant en een hotel. De verwachting is dat er per jaar zo'n 150.000 bezoekers op af komen.
Het was de bedoeling dat de bouw in 2019 van start zou gaan. 'Dat is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld', zegt Dijkstra.