Rode cijfers voor Oldambt: tekort van ruim drie miljoen euro

Volgens SP-wethouder Kees Swagerman was het moeilijk om de bezuinigingen vorm te geven.
Volgens SP-wethouder Kees Swagerman was het moeilijk om de bezuinigingen vorm te geven. © Gemeente Oldambt
De gemeente Oldambt haalt 3,3 miljoen euro uit de algemene reserve om de tekorten over dit jaar te dekken. Daarnaast staat de gemeente voor een bezuiniging van anderhalf miljoen euro.
Met de greep uit de algemene reserve verdwijnt in één klap ongeveer een derde van het te besteden geld van de gemeente. 'Dit kunnen wij nog twee keer doen en dan zitten wij aan de lat', zegt SP-wethouder Kees Swagerman.

Hoge zorgkosten

Vooral hoge kosten in de zorg leiden tot de rode cijfers. Kosten voor bijvoorbeeld begeleiding en huishoudelijke hulp vallen 1,2 miljoen euro hoger uit. 'Het wordt steeds bekender dat wij veel doen voor de inwoners, en dat leidt tot meer aanvragen', zegt Swagerman. 
De jeugdzorg drukt nog harder op de begroting. Om die kosten te dekken denkt de gemeente twee miljoen euro nodig te hebben.

Bezuiniging

Om de begrotingen voor de komende jaren sluitend te krijgen, wordt anderhalf miljoen euro bespaard. Swagerman legt uit op welke fronten de bezuinigingen doorgevoerd worden: 'Wij gaan een kleine miljoen euro besparen op het sociaal domein. Daarnaast wordt er vier ton bezuinigd op onze eigen organisatie door openstaande vacatures niet in te vullen.'
Wij hebben soms gezocht naar bezuinigingen van 10.000 euro. Dat zegt genoeg over hoe complex deze puzzel was
Kees Swagerman - Wethouder SP Oldambt
Vacatures voor het behandelen van aanvragen voor begeleiding en huishoudelijke hulp zijn een uitzondering. Die worden wel ingevuld. 'Die aanvragen zijn zodanig, dat wij extra personeel gaan inzetten. Wij willen voorkomen dat mensen zich over de kop werken en overspannen raken', zegt de wethouder. 

Complexe puzzel

Het was moeilijk om de bezuinigingen vorm te geven. De totale begroting van de gemeente Oldambt is zo'n 150 miljoen euro.
'Wij hebben soms gezocht naar bezuinigingen van 10.000 euro. Dat zegt genoeg over hoe complex deze puzzel was', zegt Swagerman.
Door de bezuiniging denkt de gemeente dat het de komende jaren niet voor financiële problemen komt te staan.

Komende jaren

Oldambt heeft ook te maken met een flinke tegenvaller op het gebied van de loonkosten van de gemeentelijke organisatie.
Oldambt schrijft: 'In 2019 zijn de netto loonkosten als gevolg van cao-ontwikkelingen en pensioenpremies ongeveer 800.000 euro hoger dan geraamd voor 2018. De nadelige cijfers betekenen niet dat de wensen van inwoners niet meer gerealiseerd kunnen worden. Voor burgerinitiatieven zet de gemeente jaarlijks 100.000 euro opzij.' 
De gemeente schrijft dat er 'vanaf 2020 weer ruimte is om nieuwe wensen te realiseren'.