Geld lenen wordt goedkoper voor cliënten Volkskredietbank Noordoost-Groningen

© Flickr/Karlis Dambrans (Creative Commons)
De Volkskredietbank Noordoost-Groningen verlaagt het rentetarief op persoonlijke leningen vanaf 1 januari naar 6,4 procent. Dat gebeurt onder druk van de gemeenteraden van de acht gemeenten die bij de bank zijn aangesloten.
Mensen die minder dan 130 procent van het minimumloon verdienen, een negatieve BKR-registratie hebben of ouder dan 65 jaar zijn, kunnen bij de Volkskredietbank geld lenen.

Rente te hoog

Zij betalen daarvoor op dit moment rond de 11 procent rente. Dit rentepercentage wordt op dit moment berekend aan de hand van de gemiddelde rente bij andere banken.
Verschillende raadsfracties lieten eerder dit jaar weten het huidige rentepercentage te hoog te vinden. Mensen die al in de schulden zitten zouden daardoor nog dieper in de ellende komen.
De raden van Appingedam, Delfzijl en Oldambt stemden uiteindelijk unaniem voor een motie om het rentetarief te verlagen. Begin dit jaar was al duidelijk dat dit zou gaan gebeuren.

Gebaseerd op kosten

Onlangs heeft het bestuur van de bank besloten om de rente vanaf volgend jaar te gaan baseren op een deel van de kosten die de Volkskredietbank maakt voor het verstrekken van de leningen. De overige kosten worden betaald door de gemeenten.
De VKB Noordoost-Groningen is actief in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Eemsmond, Oldambt, Pekela, Veendam en Westerwolde.