Grootegaster (58) hangt celstraf boven het hoofd: 'Kom niet aan mijn kinderen'

© Archief RTV Noord
Voor openlijk geweld, vernieling, huisvredebreuk en voor bedreiging moet een 58-jarige man uit Grootegast, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, acht maanden brommen.
De officier eiste twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk tegen de man.
De Grootegaster toog op 27 augustus vorig jaar samen met zijn 52-jarige broer en zijn 40-jarige schoonzoon naar een woning aan de Centrumweg in Opende. De bewoner zou de dochter van Grootegaster hebben uitgescholden.

Ruiten ingegeooid

Volgens getuigen kwam het drietal opgefokt en fors onder invloed van alcohol op de woning afgelopen. Ook riepen ze dat ze de belager 'dood zouden maken'. De drie mannen gooiden de ruiten van de woning in en braken de voordeur open.
De huiseigenaar was inmiddels met zijn partner naar boven gevlucht. Hij verschanste zich daar achter een geblokkeerde deur.

Deur blijft dicht

De drie mannen vervolgden hun weg ook naar boven en duwden tegen de deur, maar deze kregen ze niet open. 'Je mag je afvragen hoe het was afgelopen als dat wél was gebeurd', zei de officier.
Kom mij niet aan de kinderen, want dan krijg je dit een keer terug
Grootegaster (58) - Verdachte
De zaak komt voort uit een langslepende ruzie met de Opender met pestgedrag over en weer. 'Zesendertig keer hebben ze bij mij de ruiten ingegooid en mijn dochter voor alles uitgemaakt. Kom mij niet aan de kinderen, want dan krijg je dit een keer terug', zei de Grootegaster tegen de rechters.

Werkstraffen

De 52-jarige broer en de 40-jarige schoonzoon moeten een werkstraf van 200 uren uitvoeren. Het drietal moet per persoon 850 euro aan schadevergoeding vergoeden.

Auto bewerkt met een bijl

De rol van de man uit Grootegast weegt het zwaarst, vindt de officier. 'Hij was de agressor'. De man heeft een strafblad. Daarbij had de man kort voor dit incident een auto van een andere rivaal met een bijl bewerkt. Dat gebeurde in de woonplaats van de verdachte. Deze wagen was total loss. De eigenaar van de auto claimde 2000 euro. De officier wil dat 1500 euro moet worden betaald.
Naast de straffen moeten de drie mannen van de alcohol afblijven. De uitspraak over twee weken.