Blinden en slechtzienden in actie vanwege verdwijnen zebrapad

Sinds de herinrichting van de kruising Westersingel en Westerhaven in Stad is er geen zebrapad meer voor voetgangers. Tot teleurstelling van Oogvereniging regio Groningen, die daarom maandagmiddag op deze Internationale Dag van de Witte Stok actie voert.
'Het is onveiliger, want je bent afhankelijk van de oplettendheid van andere weggebruikers. Een zebrapad geeft meer veiligheid', zegt Geert de Breucker van de vereniging.

Tunnelvisie

Zelf loopt hij als slechtziende ook met een witte stok. Hij kijkt 'door een kleine tunnel'. 'Wat er om mij heen gebeurt, dat zie ik niet. Ik zie ook geen details. Mijn zicht is nog rond de vijf tot tien procent. Voor mij is het heel belangrijk dat andere weggebruikers mij zien als ik wil oversteken.'

Schijnveiligheid

Volgens De Breucker is het een landelijke tendens dat er steeds minder zebrapaden komen. 'Steeds met dezelfde argumenten: schijnveiligheid. Want voetgangers zouden een zebrapad oversteken zonder te kijken en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Maar ja, juist voor onze doelgroep...'
De gemeente heeft onlangs onderzoek gedaan naar het nieuwe kruispunt, vanwege meerdere klachten. Uit dat onderzoekt blijkt dat de huidige situatie de meest optimale is. Het nieuwe kruispunt kwam volgens de gemeente tot stand na overleg met belangenorganisaties voor blinden en slechtzienden.