Stuwmeer van schademeldingen blijft maar groeien

© Jos Schuurman / FPS | Beeldbewerking RTV Noord
Het aantal schademeldingen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen neemt toe in plaats van af. Gemiddeld genomen komen er voor iedere afgehandelde oude schademelding vier nieuwe meldingen bij.
Dat blijkt uit de cijfers die de commissie op haar website publiceert over de voortgang van de schadeafhandeling.

Stuwmeer

De commissie nam dit voorjaar een stuwmeer van 13.472 schademeldingen over van het Centrum Veilig Wonen. Maar ook zonder dat stuwmeer lukt het niet om het totale aantal meldingen te doen slinken.

Nieuwe meldingen

Sinds de start van de commissie zijn er tot afgelopen week 4804 nieuwe schademeldingen gedaan. Het aantal schadeopnames bij mensen thuis blijft steken op 2741. Het aantal afgehandelde meldingen is nog lager: 1139.
'Wij vinden ook dat het niet snel genoeg gaat', laat een woordvoerder desgevraagd weten. 'Het totale aantal meldingen neemt toe en dan is er niet eens een zware beving geweest.'

Meer deskundigen

Of de trend omgekeerd kan worden, hangt af van de komende paar maanden. Dan moet blijken of het aantal deskundigen dat de commissie tot haar beschikking heeft, kan worden verdubbeld.
'Die deskundigen hebben we echt nodig', aldus een woordvoerder van de commissie. Zij zijn nodig om meer schadeopnames te kunnen doen en dus meer besluiten te kunnen nemen. 'Zonder hen krijgen we dit niet omgekeerd.'