Rechtszaak verdwijning Ilham Benchelh aanstaande: advocaat gaat naar Marokko

© RTV Noord
De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de geheimzinnige verdwijning van de Ilham Benchelh uit Siddeburen staat gepland voor donderdag 8 november.
De 36-jarige Benchelh verdween op 10 januari 2010 onder verdachte omstandigheden. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze is vermoord, maar haar lichaam is tot nu nooit gevonden.

Nog steeds verdacht

De verdachte in deze zaak, de 70-jarige Kasem M. werd vlak na de verdwijning van de vrouw als verdachte aangehouden, maar na acht maanden weer in vrijheid gesteld.
Kort daarop vertrok de toenmalige echtgenoot van Benchelh met zijn zoontje naar Marokko, maar hij bleef wel verdachte. Het Openbaar Ministerie denkt te kunnen bewijzen dat M. de hand heeft gehad in de dood van de vrouw.

Geen paspoort

De zitting in november vindt plaats in Groningen. En daar zit 'm de kneep, want M. woont in Marokko. Hij kan het land niet uit, omdat hij geen paspoort meer heeft.
 

Wel willen maar niet kunnen

De moeder van Benchelh, die ook in Marokko woont, deed aangifte van vermissing van haar dochter. Daarop werd het paspoort van M. in beslag genomen. M. liet meerdere keren aan zijn raadsman weten graag zijn eigen strafzaak in Nederland te willen bijwonen.
 

Videoverbinding

Tot begin november wordt bekeken of er een zitting met een video- of een telefoonverbinding met M. kan plaatsvinden. 'Technisch gezien is dat mogelijk, maar het is de minste wenselijke optie', aldus de advocaat van M., Fred Kappelhof.

Geen bevoegdheid

In vorige tussenzittingen is al geopperd dat de zitting ook in Marokko zou kunnen plaatsvinden, maar buiten Nederland heeft de rechtbank geen bevoegdheid. Kappelhof reist daarom binnen een aantal dagen af naar Marokko, om zijn cliënt over de voortgang van de zaak te spreken.