Boer Kruizenga krijgt geen miljoenen van NAM om bedrijf te redden

Kruizenga knielt bij de mestkelder
Kruizenga knielt bij de mestkelder © Archief RTV Noord
Melkveehouder Kor Kruizenga uit Rasquert krijgt geen drie miljoen euro als voorschot om de schade door de gaswinning aan zijn bedrijf te herstellen.
De boer spande een kort geding aan tegen de NAM om een faillissement af te wenden. Maar de rechter wees dit verzoek af.

Aardbeving Huizinge

De boerderij met stallen en mestsilo liep in februari 2012 na de aardbeving in Huizinge de eerste scheuren op. Door nieuwe bevingen liep de schade op tot ruim vijf miljoen euro. Om zijn bedrijf te redden, is een voorschot van ruim drie miljoen euro nodig.
Volgens Kruizenga is door aardbevingen de grondwaterhuishouding ontregeld en zijn de mestkelders gaan scheuren. Mest vermengt zich met grondwater. De melkveehouder kan zijn bedrijf op deze manier niet voortzetten. 

Meer bewijs

De NAM ziet geen samenhang tussen de aardbevingen en de schade aan de stallen en kelders. De boer diende rapporten van deskundigen in die het grondwaterprobleem door aardbevingen ondersteunden. De rechter vindt dat er meer bewijs moet komen op dat gebied.
De zaak is volgens de rechter te complex om in een kort geding te beoordelen. Er loopt op dit moment een bodemprocedure over de schade en de aansprakelijkheid. Die procedure kan nog jaren duren. 

Financieel zwaar weer

'Doordat de melkveehouder geen voorschot krijgt, komt hij in financieel zwaar weer', zegt zijn advocaat Piet Huitema. Bij een toewijzing was dit vonnis ook een voorbeeld geweest voor vele andere boeren in dit gebied. 'Nu is het weer typisch zo'n zaak van David tegen Goliath.'